Връщат към живот скуптури на утвърдени творци, създадени в Стара Загора

Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора проведе своето юлско заседание. По време на него главният архитект на местна администрация Виктория Грозева, представи проектът за “Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване физическата среда на Станционната градина в град Стара Загора”. Заложените ремонтни дейности предвиждат промяна на част от съществуващата алейна мрежа, което налага преместването на някои от експонираните скулптури на нови места. След кратко разискване членовете на Съвета се обединиха около идеята за посещение на парка  и извършване на по-детайлен анализ. Това ще спомогне за вземане на решение за позициониране на произведенията на изкуството по най-добрия начин.

„Някои от експонатите трябва да бъдат частично възстановени и почистени от натрупаните през годините замърсявания. По време на предстоящия ремонт на Станционната градина, паралелно със строителните дейности, ще бъде върнато и художественото излъчване на самите скулптури“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че след ремонта градината ще стане желано място за отдих и почивка на старозагорци.

Общо 17 произведения на изкуството, от провелите се през далечните 1987 и 1989 година в Стара Загора – международни симпозиуми по скулптора в камък, са представени в своеобразната „Галерия на открито“. Сред авторите, творили и оставили следа в Стара Загора,  са: Кирил Матеев, изобразил от мрамор „Пробуждане“ , полският творец Ян Войдило също от мрамор е обрисувал „Среща“, „Вградена фигура“ е сътворил Петър Панчев, а Анатолий Головин от руския град Самара, е представил „Възраждане“. „Женска фигура“ от варовик е изваяла скулпторката Стефка Чернаева. „Акробат“ от варовик са създали талантливите ръце на Николай Стойчев. „Постоянни посетители“ са дело на Веселин Костадинов от Варна. „Прометей“ е изобразен от талантливия Иво Чехларов. „Конник“ от мрамор, творба на Васил Симеонов, „Капище“, дело на Георги Петков и  „Полет“ на Илия Върбанов, допълват  артистичното излъчване на това кътче в Стара Загора. „Минотавър“ от мрамор е изобразил английският творец Иън Купър, а скулптор от Гърция е сътворил „Лодка за двама“.  Гостуващият руски автор е изградил „Ангел“ от мрамор. Сред творците на Международния симпозиум е и Петьо Александров, автор на интересната „Композиция“ от гранит и габро, носител на Голямата награда на симпозиума „Тракийски конник“.

„Трябва да бъдат изработени и поставени нови фундаменти на всички паметници и скулптори. Причината е, че с течение на времето и под влияние на климатичните условия, голяма част от тях са потънали и създават опасност“, категоричен е Милен Алагенски, председател на СБХ Стара Загора.

Членовете на Обществения съвет, в който влизат: ресорният зам.- кмет Милена Желева, гл.  архитект Виктория Грозева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и представители на гилдиите на архитектите, художниците, скулпторите и на професионалните институти за сценични изкуства в Стара Загора, ще излязат със становище, което ще даде възможност за най-доброто експониране на скулптурите, в своеобразната постоянна изложба на открито.