Марсоходът Perseverance е готов за излитане

Специалистите от НАСА са прикачили успешно марсохода Perseverance към ракетата носител Atlas V и е в ход подготовката за изстрелването към Червената планета, което е планирано за края на юли 2020 г. , съобщава Лабораторията по реактивно движение на НАСА.

Возилото е най-голямото, най-тежкото и най-умното“ от изпращаните на Марс досега. За старта е набелязан периодът между 30 юли и 15 август 2020 г.. Ако марсоходът не бъде изведен в Космоса до 15 август, ще се наложи мисията да бъде отложена с две години, тъй като веднъж на 26 месеца Земята и Марс се сближават на минимално разстояние от около 56 млн. км.

Марсоходът трябва да кацне в района на кратера Jezero на екватора на Марс през февруари 2021 г. Там Perseverance ще търси следи от древен микробен живот, който може да се открие във фосилите, ще изучава климата и геологията на планетата и ще проправя пътя за човешки експедиции на Червената планета. Ще бъде първата планетарна мисия, която ще събере и складира марсиански камъни, скални парчета и прах в специален „шкаф“ на борда на марсохода. Товарът със събраните проби от повърхността ще бъде донесен на Земята чрез съвместна мисия на НАСА и Европейската космическа агенция, чийто полет към Марс се очаква не по-рано от 2026 г.

Името на марсохода Perseverance (Упоритост или Постоянство) е избрано след конкурс с над 28 000 предложения. Победител е 13-годишният ученик Александър Матър от щата Виржиния. Той казва, че името е символ на факта, че човечеството никога няма да се откаже и винаhи упорито ще продължава напред в бъдещето.

DOLAP. BG