Днес отбелязваме Световния ден на змията

Не е много ясно какви са причините точно 16 юли да бъде избран за Световен ден на змиите, но от години милиони природолюбители по цял свят отбелязват този „празник“. За тях и за колекционерите на влечуги това е датата, на която   припомнят всички добри качества на змията. Какви са те знаят само специалистите, но това, което е безспорен и световно известен факт е, че от змийската отрова се произвеждат редица лекарства за борба с болестите по хората.

Към момента на науката са известни повече от 3458 вида змии. Само за времето от 2007 година насам са открити и класифицирани нови над 300 вида. Змиите се срещат почти навсякъде по земното кълбо – от студените земи на северна Канада до влажните региони на дъждовните джунгли и в повечето от земните океани, с изключение на Антарктика. Разнообразието в размерите им също е огромно. Някои са дълги едва няколко сантиметра, а има и гиганти, достигащи до 12 метра дължина. Около 375 вида са отровните змии. Но за щастие само малка част от отровните представляват истинска опасност за човек.

В България има 18 вида змии, като 6 от тях произвеждат отрова.

Медянката е малка неотровна змия, която хапе, когато се чувства заплашена. Хората често я бъркат с пепелянката, мислейки, че е отровна. Медянката прилича на пепелянката, но информираният човек не би ги сбъркал.

Усойницата е изключително студоустойчивo влечуго. Среща се чак в Скандинавия и Сибир. При опит усойници са замразени шоково на -4 градуса по Целзий, след което 9 от 10 са оцелели. При бавно и продължително излагане на минусови температури нито една не издържала. Ключово за оцеляването им е намирането на подходящо място за хибернация.Усойницата може да бъде с различни цветове – има сиви, кафяви, жълтеникави и дори напълно черни индивиди. Характерна е тъмната зигзагообразна ивица по дължината на гърба, която при черните индивиди не се забелязва.

Пепелянката е два пъти по-отровна от кралската кобра. Това обвиха от Тракийското херпетологично дружество по повод активизиране на влечугите, което е характерно за този сезон.Отличителен белег на пепелянката е рогчето на върха на муцуната. Среща се на по-ниска надморска височина, а усойницата – на висока.

Леопардовият смок е рядка, но изключително красива змия. Не е отровна, светла е, обсипана е с малки черни петна и по-големи черни кръгове, ограждащи червеникави петна. Цветът на очите е идентичен с тона на червеникавите петна.

Червейницата е уникална змия. Прилича много на дъждовен червей, много е малка и се храни с мравки. Живее в почвата, а опашката и главата на тази змия се различават трудно.

Пясъчната (турска) боа е единствената боа, срещаща се в България. Въпреки че е боа, тя не е с размерите на боите, които виждаме по научнопопулярните предавания. Тази змия е сравнително къса, но е много интересна. Изключително добронамерена е и не се плаши, човек спокойно може да я хване. Не е отровна и се среща в най-южните райони на страната.

Черновратата стрелушка е най-късно откритият вид змия и влечуго в България. За пръв път е установен през 1972 г.

Котешката змия не случайно носи това име. Причините са две – очите на този вид са с продълговати зеници, приличащи на котешки, а самата змия е сива с черни петна, като много наподобява котешка опашка.

Зъбите на котешката змия и вдлъбнаточелия смок са разположени много назад в устната кухина. Тези змии притежават слаба отрова, но действително е почти невъзможно да я инжектират при ухапване на човек.

Противно на разпространената информация, при ухапване от пепелянка или усойница често симптомите могат да отминат дори без лекарска намеса. Въпреки това, хубаво е да се потърси лекарска помощ. До летален изход може да се стигне при възрастни хора с влошено здраве и малки деца.

Годишно фаталните изходи при ухапване от змии са около 80 000 – 130 000 за света. В Европа, за разлика от останалия свят, годишно има само по 3 – 4 случая, което е изключително малка част.

Десетте най-отровни змии в света са Индийска кобра, Коралова змия, Бумсланг, Зелена мамба, Кралска кобра, Тигрова змия, Черна мамба, Клюнеста морска змия, Тайпан и Континентален тайпан, който е най-отровната змия в света. Обитава  Австралия, живее в най-голямата пустош, далеч от човека, в пустини, полупустини и сухоречия. При ухапване инжектира 44 – 110 мг. отрова, като преди изнамиране на ефикасен антидот, над 90% от ухапванията са завършвали фатално. В един възрастен тайпан се съдържа отрова, достатъчна да убие 250 000 мишки или около 100 души. Активна е само нощем.

Снимките са част от съкровищницата на National Geographic.

Dolap.bg