Поредно щедро дарение направи актьорът Нино Луканов

Актьорът Нино Луканов, един от големите дарители на духовни ценности, свързани с изкуството и културата на Стара Загора и на великия бас Борис Христов , направи поредно дарение на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Той предаде в отдел „Култура“ над 40 видео касети, които е събирал повече от 25 години. Колекционирането им се свързва най-вече с началото на дейността на Музикалното общество „Борис Христов“ в Стара Загора, което вече е на 26 години.

Когато учредихме Музикалното общество, имах само църковните песнопения на Борис Христов и едно аудио- интервю излъчено по Българското национално радио, уточни Нино Луканов.- Благодарение на усърдието ми, получих и съхраних значително богатство, каквото никъде другаде у нас няма, защото малцина вече се интересуват от Борис Христов така, както аз.

Касетите са описани подробно. Три тях са оригинални, изпратени от БНТ. Други са от г-жа Франка, съпругата на Борис Христов. Една от тях е от концерта му послучай 25 години от възкачването на Английската кралица на престола. По нейна препоръка звукозаписната компания ЕMI ми изпрати всички записи, които Борис Христов е правил в тяхната фирма. Във връзка с 90-годишнината на Борис Христов направих писмо от името на Музикалното общество „Борис Христов“ до Датската телевизия. Изпратиха ми три касети: с честването на юбилея и тържествения концерт и другите две – с репетиции на „Реквием“ от Верди. Записът е на 6 юли 1971 г. Там може да се види, че Борис Христов не капризничи, не се държи като световна звезда, репетира коректно като всички останали. Имам записи от Швейцария – с интервю и изпълнение на концерта там и още от много други места.

Според мене всички оригинали са много ценни. Подарих на библиотеката и видеомагнетофона, който е на годините на компютъра на Джон Атанасов, но няма друга съвременна възпроизвеждаща техника. Следващия път, когато подаря SD, ще подаря и едно малко чисто ново радио, с което могат да се възпроизвеждат дискове, уточни Нино Луканов.

Всички аудио касети със записи на изпълнения – арии, концерти, цели опери с Борис Христов, както и други спектакли и концерти, които сме представяли през изминалите 25 години на Музикално общество „Борис Христов“, един ден също ще отидат в Библиотеката, както и още неразпечатани записи, както ми ги е изпратила г-жа Франка. Това са записи на руските композитори „Магучая кучка“. От всички тях Бопис Христов е записал по 20-ина песни, както и всичките 63 песни на Модест Мусоргски, нещо което не е направено от никого по света, даже и от руснаци.

Тези касети съм качил на DVD и на SD, за да ги ползваме в работата на Музикалното общество. Заедно с Николай Стоянов сме пренесли записите на твърди дискове, за да бъдат съхранени и не се погубят в бъдещето.

Всичко това правя, за да може кой с каквото може, да допринесе за запазване на паметта на дейците и творците в областта на духовната култура. Поздравявам д-р Валентин Петров, който подари на отдел „Култура“ на Регионалната библиотека, няколко стотин запазени грамофонни плочи с оперни заглавия, концерти на именити певци и пр. Той също не само е ценител на оперната и класическа музика, но и личност със завидна гражданска позиция и отдаденост на Стара Загора.

Убеден съм, че това е Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е мястото, където трябва да присъстват тези и още други неща, които ще дам, защото там заинтересовани хора могат да отидат, да чуят, да видят, докато в Регионалния исторически музей, където също давам много неща, се пазят добре, но не е така достъпно до масовия посетител. Много неща съм дарил и продължавам да дарявам в Държавния архив -Стара Загора. Служителите там , от едно никакво пространство, успяват да направят изложби, представяния и пр.“ – заяви дарителят Нино Луканов.

Росица Ранчева