Уникална пясъчна композиция сътвори тандемът Ани и Георги Златеви

На 15 юли 2020 г. в парк „Езеро“ до конната база в Бургас, ще бъде открито 13-то издание на Фестивала на пясъчните фигури. Тази година в него участват 12 само български автори. Темата отново е приказни и филмови герои.

Традиционно, от второто издание на Фестивала до сегашното му 13-то издание, сред най- желаните и атрактивни екипи са старозагорските скулптори – семейство Ани и Георги Златеви.

Това, което направихме тази година беше Кинг Конг, Годзила и Книга за джунглата – Маугли и Балу, сподели специално за читателите на DOLAP.BG доц.д-р Ани Златева „Действията“ се разиграват сред разрушени сгради и корени на различни растения в джунглата.

Четири са основните образи – Годзила и Кинг Конг, обединени в някакъв филм, независимо че са два отделни персонажа. Затова ги включихме в обща композиция. Желанието на организаторите беше да има още някакъв приказен или анимационен герой, който все пак трябва да се свърже не само тематично, но и като среда и част от действието. Затова избрахме Маугли и Книга за джунглата, защото средата се вписва в идеята ни. Освен това „Книга за джунглата“ е много увлекателна и поучителна история за децата. Последният филм по книгата е направен през 2016 г. Избрах вида на персонажите от този филм.

Имаше изключително много детайли – леяни и преплетени клони, животни различни, по-странна атмосфера като цяло. Може да се потърси и доста по-дълбок смисъл , в това, което представяме – разрушаването на архитектурата и на средата, която създаваме за сметка на природата. Живеем в наистина много странни времена и не знаем какво ще оставим след себе си.

Всеки от нас, когато пресъздава такива приказни герои, се опитва да кодира своята идея, своята истина и послание, което да провокира хората да се замислят. В крайна сметка и приказките и анимационните филми и герои са именно поучителни за нашето поведение и морал“, каза Ани Златева.

Тази година фестивалът е разположен на по- малка площ, а фигурите на всички автори са сравнително големи. Най- голяма е композицията на Златеви. Разположена е на площ от 16 м. дължина и 5 м. височина и се явява като център на фестивалното събитие. Отделно от това, ако се вгледате по-внимателно в изображенията, ще видите не само изключителна прецизност и талант в изработването на детайла, но и фантазия, и висока естетика, и доразказване на познатите събития, факти и герои. И тази мащабна композиция е изпълнена за 12-13 дни при температура на въздуха средно 33-35 градуса.

За творческия процес доц. Златева разказа, че има момент, в който идеята е в главата ти, но как точно ще се реализира става ясно по време на работата. Според нея, преломният момент е настъпил, когато двамата скулптори са решили да обединят трите фигури с архитектурата и леяните между тях . След това всичко става много по-лесно.

Ани Златева каза, че този пясък е много тежък и се работи почти като камък, защото в него има много глина. В горещините той бързо изсъхва и става още по-твърд. Отнема се много трудно от него и изисква големи усилия. Работи се винаги отгоре надолу, от най-високите форми и постепенно се слиза надолу. Наличната рутина от последните години им дава по-голяма увереност по време на работа.

Другите композиции на пясъчни фигури са „Трансформърс роботи“, „Ну погоди“, „Маша и Мечокът“ „Улица Сезам“, „Как да дресираш дракон“, „Семейство Адамс“, „Рапунцел“, „Руини“ , „Сами вкъщи-2“ , „Облачно с кюфтета“ и „Алиса в страната на чудесата“.

Ако имате път към морето, посетете този уникален фестивал на пясъчните фигури. Удоволствието е уникално.

Росица Ранчева