22 години от кончината на дядо Панкратий почетоха с панихида

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в митрополитския храм „Св. Димитър“, гр. Стара Загора, в памет на блаженопочиналия дядо Панкратий. В нея участваха свещенослужители от цялата епархия. Бог открива пътя на митрополит Киприан към дядо Панкратий в ранна детска възраст, когато той расте в храм „Света Троица“ в град Казанлък при архиерейския наместник отец Петко Мотев.

Митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 година. Основно образование получава във Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и в първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската православна църква под председателството на митрополит Паисий Врачански, на 15 февруари 1949 г., Пенчо Дончев е подстриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод, е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.

По молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия. В последствие е ръкоположен за Велички епископ и назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 година Светият синод единодушно избира за Старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички. Той основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение“ и съдейства за издаване на вестник и списание. Провъзгласен е за „Почетен гражданин на Стара Загора“.

В 1990 година Митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155- ти Мъглижки избирателен район в Седмото Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 година отказва да подпише Конституцията, изработена от събранието. Умира на 16 юли 1998 година в Стара Загора. Погребан е зад олтара на митрополитския храм „Свети Димитър“.

Утре, 12 юли, Неделя след Петдесетница. Св. мчци Прокъл и Иларий. Правед. Вероника. Преп. Паисий Светогорец, в храм „Св. Панкратий епископ Тавроменийски“ – с. Зимница, Казанлъшка духовна околия, ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия.

Благовест Илиев