Никола Стоянов реставрира паметника на Левски

В навечерието на 183-годишнината от рождението на най-великия български революционер Васил Левски, Община Стара Загора възложи на опитния реставратор Никола Стоянов възстановяването на паметника на Апостола, който се намира в градинката до митрополитския храм „Св. Димитър“.

Мемориалът е сред добрите в България. Добре е пропорциониран, в пластично отношение и издържан и с внимание, отговорност и желание работя по него за пълното му възстановяване, каза за медията ни Никола Стоянов. – Беше много замърсен от прах, лепени дъвки, боя, патина, восък от свещите, които през годините са палени от хората. Сега е изчистен перфектно“.

Най-напред почистването е правено с пароструйка и пясъкоструй, комбинирано с вода, защото е имало „освежаване“ с бои, незнайно от кого и защо. Сега камъкът е почистен, бронзовата отливка-също, буквите са били затлачени с бои. Вместо периодично да са чистени, са боядисвани и са изгубили форма. Сега са изчистени на чиста отливка, с полирани чела и така ще си останат.

Фигурата на монумента е препатинирана, тъй като е имало различни натичания, които накъсват пластичната форма и стои като мръсно. Сега всичко е уеднаквено.

Предстои окончателно патиниране, но след като „сработи“ напълно химията. Патинирането и импрегнирането няма да позволяват проникване на влага и ще съхрани монумента за дълги години.

Блоковите квадри така са почистени, че все едно току що са излезли от ателието на стулптора. Накрая ще се оправят и фугировките, по които има тук-таме пробойни. Това, което е компрометирано, е почистено.

Почистени са фугите на настилката от гранитните блокчета и ще бъдат запълнени, за да не растат от тях треви. До 10 юли дейностите трябва да приключат.

Общината ще има грижата да оправи ландшафта около паметника. Плочникът, тревите, зеленината около паметника трябва да се коригират, за да светне всичко за честването на рождения ден на Дякона.

Базисът на паметника леко е поддал в посока югозапад и леко е наклонен като кулата в Пиза, каза Никола Стоянов. – Иначе е стабилен, но вертикалата си личи, че на фона на жилищния блок паметникът е наклонен. Това би трябвало един ден да се оправи. Няма да е трудно, но ще трябва техника“.

Никола Стоянов сподели, че за втори път от дългогодишната си реставраторска практика възстановява паметник на Васил Левски:“Първият ми беше паметникът в Карлово, който за мене е един от най-стойностните като мемориал. Прекрасен е, но беше с изключително много проблеми. Имаше липсващи части от отливката, които периодично са правили опити за репарации с гипс, с цимент…Направих ги отново с бронзови отливки, които вече изглеждат като в оригинал. Там беше много по-мащабна работа, отколкото в Стара Загора, защото е и по-голям“.

Паметникът на Левски в Стара Загора е открит през 1976 г. Негови автори са скулпторите Любомир Петров, Петър Куцаров и арх. Иван Райнов. Според Никола Стоянов гранитният постамент тежи между 10 и 12 тона, а изваяният бюст е с тегло около 600 кг.

Според него през годините е реставрирал над 15 войнишки паметника на територията на Община Стара Загора. Сред тях на първо място поставя Джуранлийския паметник, възстановен преди три години.

По някакви необясними причини паметникът беше абсолютно натрошен. Мраморните инкрустации, които са от карарски мрамор при това, т.е. от Карака, с какъвто камък е работил италианският ренесансов скулптор Микеланджело, много красив мрамор…беше абсолютно натрошен като сцепена диня, включително и кръстът.  Възстанових и руския герб, който беше счупен на около 50 парчета…Сега дори и аз не мога да видя как са залепени парчетата. Всичко стана перфектно“, каза Стоянов.

Сред другите възстановени войнишки паметници са в селата Калитиново, Пшеничево, Маджерито, Преславен – два паметника, Памукчий, Арнаутито и др.

Реставрирал е още паметника на опълченците, на „Защитниците на Стара Загора“ в парк „5 октомври“, бюст-паметниците на Гео Милев, Георги Бакалов, Христо Ботев и Хаджи Димитър.

Изцяло възстановеният Античен форум „Августа Траяна“ и Античната улица с експозицията на първо ниво на Регионалния исторически музей (РИМ) , „Паметната стена“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, стенописната украса в Музея на религиите  и други са дело на Никола Стоянов.

Сега имаме изготвени проектите за ремонт на нови пет войнишки паметника, изградени преди 9 септември 1944 г. – хубави, монолитни, красиви, съобщи за медията ни Стефан Димитров, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Стара Загора.- Те са в селата Горно Ботево, Бенковски, Ракитница, Калояновец и Петрово. Това са последните пет паметника, които имат нужда от реставрация. Очакваме финансиране от Министерство на отбраната“.

На територията на Общината войнишките паметници, паметни значи и паметни плочи са над 70.

Готов е паметникът в село Яворово по проект на скулптора Наско Настев и посветен на всички загинали от селото по време на войните. Изработен е от старозагорска фирма. Предстои да се оформи пространството около монумента и да се избира дата за официалното му откриване.

На 8 юли 2020 г., по време на реставрацията на паметника на Левски в Стара Загора, пловдивчанинът Никола Стоянов навърши 65 години. Неговото първо средно образование е реставрация на паметници, мозайки, стенописи. По думите му „тя ми е първата и вечна любов и призвание“. Във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ е завършил скулптура. Най-голямата му работа е паметника на Света Богородица в Хасково. Лицензиран е като реставратор към Министерство на културата. Носител е на наградата „Стара Загора“ през 2009 г. за реставрация и консервация на лапидарните паметници на първо експозиционно ниво в РИМ, както и на награда „Златен век“ на Министерство на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Росица Ранчева