Свежо и уханно бе Камерното соаре „Отново заедно“ на Операта

Нов формат опита в сряда вечер Държавна опера-Стара Загора с Камерно соаре-среща „Отново заедно“ на Античен форум. Опитът беше напълно успешен и се „услади“ и на гостите и на участниците. За първи път със своя програма на старозагорска сцена се представиха 4 формации от музиканти от оркестъра на Операта:

  • Най-отдавнашната „Трио Реверанс“ /от 2010 г./ – цигулка, виолончело, флейта
  • Най-младата, едва на месец и уникална в България – брас-квартет от тромбони „Августа Траяна“
  • Трио „Арте+“ – на около годинка /пиано, цигулка, флейта/
  • Камерна формация „Арс Нова“ от щрайх – цигулки, виола и виолончело

„Винаги сме смятали, че бизнесът е особено значима подкрепа за Операта ни. С гордост ви представяме тези 4 състава, които биха украсили всяко ваше събитие“ – с тези думи директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов се обърна към своите гости от различни клубове в града ни, които бяха уважили събитието.

В обстановка на крехко равновесие в това чувствително време, Камерното соаре бе красивото лятно събитие на Стара Загора. На сцената на Античен форум бяха разположени високите маси за гостите – сред сценографията от операта „Бохеми“ усещането бе артистично, волно, свободно, младежко по дух. Управителят на салона на Операта – прекрасната Боряна Каниду-се бе погрижила и за романтични свещи по стъпалата, живи цветя и искрящи камъчета по масите, стилна маса за кетъринга.

Светлосини, елегантни сгъваеми столове вместо скучните чисто черни – бяха отредени на музикантите, които изпълниха разнообразна програма в 2 части с известни класически произведения, оркестрации на джаз, евъргрийн, поп, кино музика и др. Откриването беше от най-младата формация – Брас-квартет „Августа Траяна“. Както споменахме, тя е единствената в България, но сега отбелязваме и че в нея участва единствената жена-тромбонист у нас – младата и красива Елизабет Шул от Америка. Закриването бе от всички формации с общо изпълнение на „Пролет“ от „Годишните времена“ на А.Вивалди.

Половин час преди полунощ като при всички важни събития, соарето приключи при абсолютно бодър дух на гости и участници, които се заредиха взаимно. Музикантите излъчиха към гостите си своята зажаднялост за Музиката и за изява. А гостите „им отвърнаха“ с внимание, уважение и овации. И радост, много радост от споделянето витаеше навсякъде наоколо.

На фона на красивата сценография на концерта наоколо се открояваха и няколко елегантни дами и господа.  Както и малък зрител, вече второкласник, с шито като по мярка лятно сако, папийонка и светъл панталон. Дълга вечерна рокля в драматично черно и червено – ослепителна Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора. Тюркоазено-зелена рокля и грим в същия цвят – на Татяна Станчева, ценителка и меценат – класика във всички сезони! Шал „Унгаро“ на г-жа Кринчева, който променя изцяло и всичко останало в облеклото на дама….Светлосин летен мъжки костюм „Андрюс“…Парфюми, които „огласят“ нощта с красиви мелодии. /особено важно е човек да не ухае „евтино“!/

Но пък ако си мислите, че на соаретата се изискват супер официални дрехи, не сте съвсем прави. Защото лятото пръска навсякъде своята фриволност и лекота и не задължава никого с нищо!

Лятото е …въздух, музика, аромати, вълшебства!

Светски репортер У.К.

Снимки Рад Димитров за Държавна опера-Стара Загора