Лято е! Наздраве  с усмивка и халба бира!

„Бирата е едно от най-големите доказателства, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.“

Това са думи на Бенджамин Франклин, които животът потвърждава ежедневно. Единствените напитки в света, които се консумират в по-големи количества от бирата са водата и чаят. Освен разхлаждаща в летните жеги, бирата е много полезна за балансирания начин на хранене. Приготвя се само от натурални продукти -малц, хмел, вода и бирена мая. Освен това е и силен антиоксидант. Съдържа много витамини и минерали, които са в основата  на пълноценния хранителен режим. Доказано е, че ако пием в умерено количество от пенливата напитка, ще сме много по-жизнени и позитивни.

Ако се пие умерено, бирата смекчава нрава, заздравява духа и подпомага здравето, е казал третият президент на САЩ Томас Джеферсън, а кралица Виктория допълва:„Дайте на народа ми достатъчно добра и евтина бира и той няма да се бунтува!“

И така, докато си пиете поредната бира, научете супер интересни факти за нея

Чехите са най-големите консуматори на бира. На глава от населението се пада  около  144  литра годишно на човек. Плътно зад тях са германците със своите 137 литра. Британците заемат едва 28 място  със 107 литра, Австрия 104 литра и Полша 98 литра.

Най-големият музей на бирата се намира в САЩ, щат Канектикът. Колекцията му надминава над 1 милион експонати, без да се броят бирените етикети, капачки и бутилки. В музея има и голяма бибария с над 1000 места.

В древна Месопотамия богатата дама Пу-Абли е пиела бира през сламка от чисто злато. В момента сламката се съхранява в музея на Пенсилванския университет във Филаделфия.

Бащата на Шекспир е бил дегустатор на ейл. Това е вид бира, която ферментира при по-висока температура с използване на фини дрожди без хмел. Дегустаторите са опитвали ейл като са изсипвали малко количества на пейка и са сядали върху него докато изпият остатъка. Ако напитката е достатъчно  плътна и качествена, кожените им бричове залепвали за  пейката след половин час.

Бутилираният ейл пък е изобретение на декана на колежа „Свети Пол“. Един ден, когато  отишъл на риболов, деканът си сипал ейл в бутилка, но я забравил в тревата. Когато се върнал видял, че тапата е изхвръкнала, но вкусът и качеството на  напитката са все още добри.

Американският президент Джордж Вашингтон е имал своя собствена  бирария.

В древна Англия в по-посещаваните бирарии се предлагали халби със свирка, вградена в дръжката. Така, когато клиентът изпие бирата си, може да свирне на сервитьора  за още една халба.

В Грейт Харууд в британското графство Ланкшир се провеждат състезания по надбягване с каляска, в което участват само мъже. Задачата им е не само да избутат каляската цели 5 мили, без да я обърнат, но и да изпият по една бира във всеки един от  14-те пъба, разположени по трасето. Това се казва предизвикателство!

При съдбовното прекосяване на Рубикон, Юлий Цезар поздравявал войниците си именно с бира.

В една от бирариите в японския град Матсуширо има надпис, който гласи, че при земетресение със сила над 3 по японската скала, клиентите получават безплатно халба с бира. (Но все пак внимавайте какво си пожелавате).

В бирария „Белият кръст“ в баварския град Пасау е забрането гледането на футболни мачове и разговорите на футболна тематика. По този начин, хората които обичат бирата, но не и футбола, могат да намерят тихо и приятно местенце, докато се играят футболните първенства. Ако някой  от посетителите все пак заговори за футбол, получава червен картон, който му забранява да посещава бирарията до края на първенството.

Почитатели на бирата в италианския град Падуа са построили копие на катедралата „Свети Антонии“ от бирени кутийки. Бирената катедрала е четири пъти по-малка от оригинала. За построяването й са използвани 3 045 000 бирени кутийки.

Собственикът на популярна бирария в немския град Луденшайт раздава безплатна халба бира за всеки нов посетител при лошо време. Причината е, че бирата помага на човешкия организъм да понесе по-лесно магнитните аномалии. Пред приятелите си обаче признава, че начинанието му е изцяло пазарна стратегия, тъй като никой мъж няма да си тръгне след като е изпил само една бира. В крайна сметка „промоцията“ повишила значително печалбите на заведението.

Някога мечтали ли сте от кранчетата на чешмите в дома Ви  за тече бира? Е, тогава съвсем спокойто можете да завиждате на жителите на няколко квартала в полския град Бидгошт. Един ден те осъмнали с течаща бира вместо вода. Причина за това  станала повреда в разпределителния  винтил на местния пивоварен завод.

Древните шумери използвали топла бира за гаргара на устата и вътрешна употреба при зъбобол. През средновековието пиели бира за изхвърляне на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и психическо изтощение.

През 1516 г. е създаден законът за Чистотата на бирата Reinheitsgebot. Въведен е от немския херцог Вилхелм IV и Лудвиг Х на 23 април 1516 г. в Инголщат, Бавария. Целта му била да въведе държавно регулиране на производството на бира, за да се подобри качеството ѝ, тъй като по това време тя е била важен елемент от ежедневието на населението. Първоначално този закон е въведен, за да се грижи за качественото производство на бира на територията на херцогство Бавария, но с течение на времето все повече области го приемат. През 1906 г. законът става валиден за цялата територия на Германия.

Много отдавна бирата се е правела само в домашни условия. В един ден се е правел хлябът, а на другия бирата. Смесвали се хмел, малц, вода и дрожди, за да започне ферментационния процес, чийто двигател бил околният въздух. През Средновековието обаче монасите приютили голяма част от производството на бира в манастирите. Те наблюдавали и проверявали отделните производствени процеси и така постепенно ги подобрявали като и до днес техния подход за производство се приема за много професионален.

Доказано е: бирата не кара мъжките гърди да растат. Хмелът съдържа вещества, наречени фитоестрогени, които са химикали, работещи подобно на хормоните. Тъй като количеството на хмела в бирата е недостатъчно, за да имат тези вещества някакъв ефект, фитоестрогените не оказват влияние върху човешкото тяло. Твърдението, че бирата съдържа женски хормони (естрогени), които могат да накарат мъжките гърди да порастнат е научно опровергавано много, много пъти.

Когато се сервира бира, не е необичайно да се сформира кръг, за да си кажат всички наздраве с големите халби, удряйки ги силно една в друга, така че да се разплиска навсякъде. Но откъде идва този ритуал? Предполага се, че в древни времена силното удряне на чашите е имало за цел човек да защити живота си. Как ще попитате Вие? Установено е, че през Средновековието този ритуал се е правел с цел при силния удар на чашите съдържанието от едната да се смеси с това на другата. Така и двете страни били сигурни, че пивото в чашата им не е отровно. Това бил начин за предпазване от злите намерения на другите. В днешно време спокойно може да пропуснете ритуала по удряне на халбите и разливане на бирата. Достатъчно е само да вдигнете халбата и да кимнете на човека отсреща, след което да отпиете първата глътка.

Важно: оптималната температура за консумация на бира е между 7 °C и 9 °C, въпреки, че за някои видове бира тя е между 10 °C и 12 °C. При тези температури бирата разгръща пълния си аромат и вкус, а насладата е най-приятна.

Като цяло бирата сама по себе си не е виновна за образуването на бирено коремче. По-скоро нейните компоненти: хмел, малц и алкохол, комбинирани повишават апетита. Ако пиенето на бира Ви кара да хапвате мазни храни по-често, всички тези излишни калории определено ще Ви помогнат да се сдобиете с “бирено коремче”.

Египтяните пиели бира, когато строели пирамидите.  Американски археолози открили, че строителите на пирамидите в древния Египет пиели около 4 литра бира всеки ден. В онези времена това очевидно било по-здравословно от пиенето на замърсената вода от Нил, но и очевидно означава, че мъжете често работели в леко нетрезво състояние. Кой знае…

Египет е първата страна в света, наложила данък върху бирата. Мярката е въведена от Клеопатра през І в. пр. Хр. с цел да се осуетят пиянските прояви на обществени места.

В древен Вавилон съдържателите на кръчми са рискували да бъдат удавени в бира, ако предлагат по-малки от обявените или платени количества пиво.

Светът познава няколко богини на бирата: шумерската Нинкаси, келтската Дея Лакис, египетската Нефтис, месопотамската Сирис.

Бирата в кенчета е въведена във Великобритания през 1935 г. от уелска пивоварна.

В Библията само веднаж се споменава за бира в Стария завет като наименование на кладенец.

Световният рекорд за изпиване на литър бира е 1.3 сек, а на 3 халби -31 сек.

Рон Уернър от САЩ притежава най-голямата колекция от неотворени бирени бутилки – 25 866.

Страхът от празна чаша бира се нарича ценосиликафобия.

Официални проучвания на Гинес показват, че огромни количества бира всяка година се губят попаднали в капан на мустаците на пиячите.

Перфектната пяна се прави от студена бира с температура 6-8ºC. Ако обаче бирата е прекалено студена няма да направи достатъчно пяна, а ако е прекалено топла ще направи прекалено много. Ако искате да се насладите на чаша пиво с перфектна пяна, обърнете внимание на следното:

Важно е чашите за бира да са абсолютно чисти и без наличие на мазнини. Мазнините в чашата имат пряк ефект върху повърхностното напрежение на мехурчетата въглероден диоксид. Колкото повече мазнини има в чашата, толкова по-слаби ще бъдат мехурчетата и пяната ще изчезне след много кратко време.

Когато наливате в чаша, уверете се, че пръстите Ви не докосват вътрешната ѝ част. Всеки пръстов отпечатък съдържа малко количество мазнина, която замърсява стъклото на бирата. Чашите винаги трябва да се измиват с топла вода и препарат за разтваряне на мазнини. След измиване изплакнете добре със студена вода, за да премахнете препарата, тъй като и той има същия пагубен ефект за пяната като мазнините.

И бирата има международен ден. Отбелязва се от 2007 г. в първия петък на м. август

Наздраве Ви пожелава Dolap.bg!