На виртуално гости на театралното семейство Елена Азалова и Христофор Недков

Повече от 25 години те са заедно на сцената и в живота – еднакво талантливи, еднакво максимално отдадени на изкуството, добре познати на общността като често водещи на общоградски събития и двамата успешни ръководители на ученически театрални формации- Елена Азалова и Христофор Недков – Фори . Тяхна гордост и радост е дъщеря им Анна Мария Недкова, която успешно не само продължава актьорската традиция на семейството, но и я надгражда с авторски спектакли, които режисира. Разбираме се, че отговор на въпросите ни ще дава главата на къщата – Фори:

Повече от месец невидим, но много опасен вирус Ви изолира в дома Ви, както и всички българи и целия свят. Как я карате? С какво се занимавате? Кое или какво най-много Ви липсва?

Най-много ми липсва работата  театърът и Младежка студия „Сцена 99”. Работата ме прави смислен.

Иначе семейството-ние тримата, си седим в къщи, четем пиеси, гледаме филми , имаме време за нас си, разговаряме, бистрим творчески и житейски „концептуални“-въпроси и се стараем да поддържаме добро настроение и психологически климат!

Какво първо ще направите, когато падне извънредното положение?

Първо-ще си прегърна едно по едно силно децата от Студията и ще ги надъхам скоростно да извадим премиерата на спектакъла си, който до половината е готов! А много други компоненти са ясни и подготвени за довършване!

Как оценявате духовния климат на нацията ни по време на COVID-19? За какво са опасенията Ви?

Духовният климат..? Нацията се раздели отново – на хора разумни, възпитани и на Ганюовци и Андрешковци. На вярващи и невярващи, на одобряващи и зачитащи усилията на щаб и лекари и на наплювателски плашещи, компетентни малоумници, жадни за слава на всяка цена, с абсурдни и граничещи с престъпното нехайство призиви и доводи- че е диктатура,че има нарушени права и тн. Те си нямат и най-малка представа какво значи действително да не зачитат правата ти…Ние поне сме поживели в това време! И както бе казал някой – точно най-върлите атеисти от преди „демокрацията“ станаха най-ревностни вярващи! Така е в интервюта,изказвания, НЕТ-а…Разделение!Борба на разум и безхаберие, на безотговорност,на реалност и контри, на конспирации и действителност.

Забелязвате ли нови, добродетели, които избухнаха у българина?

Изплуваха и добродетелите и негативите на българина – дисциплина, но и бабаитщина. Вяра,надежда, че ще се справим и мрънкане, критика, вой до небето-колко сме зле и как ще загинем. Ами ,ако само мрънкаме и чакаме-нещо, отнякъде -какво друго да стане. Иначе-аз съм оптимист. Много бързо ще се вдигнем от кризата, стига тя да не продължи дълго(до края на годината)

Как мислите ще се промени светът ни след пандемията?

Как ще се промени света – едва ли! Ние-едва ли. Видяхме се, „лъснахме като тиган на месечина”. Но не вярвам някой от властимащите да си научи урока. Иначе-видяхме много доброта и съпричастност у хората. И много всезнайковци и мераклии за славица и дивиденти на гърба на нещастието на хората. Който е научил този ОТКРИТ УРОК ЗА СВЕТА-той си го знае от преди,някой ще научи част от него-за 3,4,а двойкаджиите-те няма и да го чуят, те не ИСКАТ да го видят. Казвам го с ясното съзнание,че върху мен ще се излее поток от помия,псувни и какво ли още не-компетентно и с пълна мощ!

Какво е пожеланието Ви за старозагорци?

Пожелание: Бъдете умни и разумни днес,за да сме усмихнати утре!

Въпросите постави Росица Ранчева