„Ако звънът на една камбана е красив, когато бият всички камбани, говорим за небесна хармония.“

Отворено писмо

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Днес, изправени пред поредното изпитание, повече от всякога имаме нужда  от  нашата  църква,  нашата  вяра  и  нашия  Господ  Бог.  Чумата, наречена  COVID-19 или „коронавирус“, вече е в моя роден град Габрово.

Пиша това писмо не само от мое име, но и от името на нашия екип, наши съграждани и техните семейства. С надежда и преклонение към вярата, молбата ни е, да се проведат няколко поредни дни литургии за здраве, съпроводени с камбанен звън, в цялата страна. Молим за здравето за нашите деца, за родителите ни и за целия български народ.

Преди много години именно църквата и камбаните са спасили народа от чумата. В продължение на 5 дни са биели камбаните там, където е имало болни. Християнството е успяло да се спаси благодарение на своята вяра. Чак след години, се заговори за научно доказания ефект на камбанния звън да убива бактерии и да не позволява на вирусите да се развиват. Не знаем, дали звуковата вълна може да убие точно този вирус, но можем да опитаме. Така, тези които са загубили своята вяра и са напуснали Божия храм, ще потърсят спасение в Него. Моят дядо беше силно религиозен. Той възпита в нас безусловната любов към Бога. Ако успеем да покажем светлината на слабите и загубилите пътя, ще се утвърдят позициите на българската църква и нашата вяра.

Само при нашите свещеници слиза Благодатният огън, само нашите свещеници и камбаните на нашите църкви, могат да измолят изцеление за народа и света. Моля, да ни дадете частица спокойствие в този момент.

Сега сме уплашени. Страхуваме се за бъдещето на децата и за живота на родители си.

Ако звънът на една камбана е красив, когато бият всички камбани, говорим за небесна хармония.

Искрено вярвам, че сърцата Ви ще намерят сила да  приемат  тази молба и ще се проведат 5 поредни дни литургии за здраве в цялата страна, по едно и също време, 3 пъти на ден (или поне на обед), като в рамките на литургията   не   спират   да   звънят   българските   камбани   във   всички български  църкви  (поне  15  мин.).  Така  честотата  на  камбанния  звън  и Божието  слово,  ще  може  да  се  разпространят  по  всички  краища  на България.

Това е фактическа проява на съпричастност от страна на църквата, към и без друго измъчената душа на народа. По този начин ще върнем доверието в колебаещите се.

Преклонно молим да измолите здраве от нашия Господ Бог. Българският народ отново се нуждае от своята църква. Не молим за нещо, което е прецедент. Молим за възстановяване на практикум на клира, който е прилаган там, където има болест. Биели са камбаните и са чели молитва за здраве. Така са спасили децата си. За бъдеще, може това да се прилага, като практика в райони, в които е обявена грипна епидемия за училища и детски градини.

Смирено моля да ни спасите!

С уважение:

инж. Калина Христова

Председател на   УС   на   Фондация

„Качество в образованието“

 

 

 

 

Дата: 10.03.2020г.

гр. Габрово