Осем училища ще доказват, че „Българският език е лесен и интересен“

На 20.02.2020 г. от 13.00 ч. в Шесто основно училище „Свети Никола“, гр. Стара Загора, ще се проведе училищен кръг на състезанието „Българският език е лесен и интересен“.

По инициатива на светиниколци, то се организира за втори път и е под патронажа на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Основна задача на състезанието е подкрепата на обучението по български език за подпомагане и повишаване на езиковите компетентности на учениците, развиването на интереси, потребности и нагласи, свързани с усвояване на понятия и нови думи, изграждане на умения за представяне пред публика и мотивация за самостоятелно учене.

Целта е инициативата да бъде в помощ на учителите при подготовка на учениците за явяване на национално външно оценяване.

Състезанието е предназначено за ученици от IV до VII клас. Участниците са разделени в две възрастови групи – IV клас и V – VII клас. Състезателите спелуват думи, които имат особености в правописа и изговора.

В училищния кръг, който ще се проведе в седмицата между 17 и 21 февруари, се включват още осем училища от градовете: Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово и Николаево.

Всяко училище ще излъчи по двама победители /по един за всяка възрастова група/, които ще мерят сили в предстоящия областен кръг. Той ще се проведе в навечерието 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Росица Ранчева