С високи амбиции и хъс Тракийски университет влезе в 25-та си годишнина

През 2020 г. се навършват 25 години от създаването на Тракийски университет в Стара Загора. Всъщност тогава, далновидни и предприемчиви общественици и преподаватели, преодолявайки много препятствия от всякакъв характер, узаконяват обединяването на няколко научни структури под една шапка. Сега гордост за Тракийски университет е Аграрният факултет, който през настоящата година ще отбележи 99 г. висше аграрно образование. Ветеринарномедицинският факултет ще празнува своята 97-годишнина. Медицинският колеж става на 72 години. ДИПКУ е на мъдрите 60. В сравнение с тях останалите факултети са на младенческа възраст, но със свое запазено име и авторитет – Медицински, Стопански, „Техника и технологии“- Ямбол, Педагогически, филиал Хасково. 36 са предлаганите досега специалности.

Първият подарък, който академичното ръководство поднесе за празника е разкриването от предстоящата учебна година на пет нови атрактивни специалности:„Местни финанси“, „Етерично-маслени култури“, „Медицинска козметика“, „Помощник-фармацевт“ и „Информационни технологии в икономиката и управлението“. От Министерство на образованието и науката е поискан рекорден държавен план-прием за 1590 нови студенти, включително и за новите специалности.

От първия си работен ден, новоизбраният ректор доц. д-р Добри Ярков включи на бързи обороти по всички направления – увеличаване на стартовата заплата на младите асистенти на 1000 лв., рязко подобряване на практическата подготовка на студентите, подобряване на образователната инфраструктура, разкриване на студентска трудова борса, временното увеличение с 10% на заплатите от 2019 г. вече е постоянно, считано от 1 януари 2020 г., с 20% ще се увеличат заплатите на всички 1100 човека, които работят в институцията, считано от 1 юли т.г., всячески подпомагане на научната и научно-издателската дейност и пр.

Както вече Dolap.bg уведоми преди дни започна основен ремонт на сградния фонд на факултета по техника и технологии в Ямбол. Предстои изграждането на модерен информационен център в Студентския град, за който е осигурено финансиране. Работи се активно за привличане на средства по европейски програми. Водят се разговори и с редица министерства, които да подпомогнат Тракийски университет. От началото на годината досега, вече има подписани различни проектни линии за над 7 млн лв.

На проведена работна среща между ръководствата на Тракийски университет и Община Стара Загора се стигна единодушно до идеята, тържествата посветени на 25-годишнината на Алма матер да се организират и проведат съвместно. Фактът, че Стара Загора е университетски град, носи не само самочувствие на общността. Това е огромен кадрови, научен и духовен потенциал, който трябва да бъде използван максимално.

По думите на ректора, подаръкът, който кметът Живко Тодоров е обещал, е да бъде изградена няколко километра велосипедна и пешеходна алея, която ще свърже Студентския град с близкия кв. „Железник“.

Всеки факултет в календарния си план е предвидил инициатива, свързана с отбелязване на 25- годишнината на университета.

По инициатива на Студентския съвет, в района на Студентския град ще се проведе акция по засаждане на дървета. Има предвидени различни спортни инициативи.

Кулминацията на честванията ще бъде на 13,14 и 15 май 2020 г., съобщи за Dolap.bg главният секретар на университета доц. д-р Ани Златева. – Началото на 13 май е с голям рок концерт, с участието на няколко известни банди. Заедно с професионалните музиканти ще участва и студентската рок група „Макро фагос“. Целта е да обединим студентите от различните факултети, които в общи линии не се познават. Събитието ще стане на открито, на Античната улица на града, където ежегодно се провежда прославеният Джаз форум Стара Загора.

Пикът е на 14 май 2020 г. Началото е в 10:00 ч. в сградата на ректората, където ще бъде избран ректор и ректорско ръководство за един ден. На работното му заседание ще присъства и Младежкият общински съвет на Стара Загора за обмяна на идеи и конкретни предложения. Точно в 12:00 ч. те ще обявят програмата си.

В 16:00 ч. в катедралния храм „Св. Николай“ Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще отслужи водосвет за здраве и успение на всички минали, днешни и утрешни възпитаници и преподаватели на Тракийски университет.

Следва тържествено шествие с участието на студенти, преподаватели, гости, партниращи детски градини, училища, социални структури, фирми и пр.

Празникът продължава от 18:00 ч. в операта с богата концертна програма с участието студентските танцови и музикални състави, както и солисти и балет от Държавна опера Стара Загора.

На 15 май 2020 г. на Старозагорските минерални бани ще се проведе международна научна конференция. Поканени за участие са освен много учени от света и просперирали възпитаници на университета, които са изразили готовност да подпомогнат всячески напредъка и развитието на Тракийски университет.

Патрон на честванията е министърът на образованието и науката Красимир Вълчев“ съобщи доц. д-р Златева.

Росица РАНЧЕВА