Пътуваща изложба на Walter Astrada гостува в Къщата на Архитекта

До 14 февруари 2020 г. в Къщата на Архитекта в Стара Загора е подредена пътуващата изложба на Валтер Астрада. Показани са чернобели и цветни фотографии, които известният фотограф е направил по време на своята фотожурналистическа дейност и при реализиране на обиколката му на света.
Walter Astrada е роден през 1974 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Той започва кариерата си като щатен фотограф в местния вестник La Nacion. По-късно той се присъединява към Associated Press (AP) в Боливия, а след това Аржентина, Парагвай и Доминиканската република. От 2005 г. до 2006 г. работи на свободна практика за Agence France Presse (AFP) в Доминиканската република и е представляван и разпространяван от World Picture News.
През 2008 и 2009 г. той покрива Източна Африка, извън Уганда.
Има завършени две дългосрочни репортажни истории. “Насилието над жени” (2006 – 2012) – Violence Against Women (2006 – 2012) и “Под натиска: Да живеем с множествена склероза в Европа” (2010-2013) – Under Pressure: Living With MS in Europe (2010-2013)
Астрада също изнася лекции и семинари по фотожурналистика, документална фотография и създаване на филми.
През годините той е спечелил широк спектър от награди, включително 3 World Press Photo, наградата Bayeux-Calvados за военни кореспонденти; “Фотожурналист на годината” и “Най-добър на шоуто” от NPPA-BOP; фотограф на годината и снимка на годината от PGB ; годишна първа награда на PDN Photo, редица награди за POYi, “Дните на Япония” 1 награда – Days Japan 1st Prize, Alfred I. du Pont Award – награда за отлични постижения в радио и телевизионна журналистика, както и 1-ви брой за “Репортажна история” от фондация „Алексия“, редакторски субсидии на Getty.
В момента той пътува на мотор “Royal Enfield” с цел да направи обиколка на света, започнала в Барселона, Испания на 1 май 2015 г.

Боряна Каниду