Уточнено е честването на 3 март на Шипка

Областният управител Гергана Микова участва днес, 11 февруари 2020 г. в работна среща за организацията на предстоящото честване на 3 март на връх Шипка. Срещата се проведе в Казанлък. На нея присъстваха кметът на общината Галина Стоянова, директорът на ОД МВР старши комисар Стоян Стоянов, директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев, командират на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков, Илия Златев, директор на ОПУ-Стара Загора, Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан и представители на институции, ангажирани с организацията на Националния празник на връх Шипка.

Участниците обсъдиха технически подробности около организацията и провеждането на тържествата.

Официалната част тази година ще започне в 11:00 ч. и ще бъде на първата площадка под Паметника на свободата. Тя ще включва заупокойна молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Старозагорския владика и приветствени слова. След това официалните лица ще поднесат венци и цветя пред паметника и ще сведат глави в криптата на монумента в знак на почит пред загиналите за свободата на България

От почистващите фирми съобщиха, че имат необходимата организация, за да осигурят на 3 март нормални пътни условия за преминаване на колите и автобусите до върха.

Пътят от връх Шипка до Габрово ще бъде затворен на 2 март в 20:00 ч. и ще бъде отворен на 3 март в 18:00 ч.

На 3 март от 6:00 ч. сутринта до 14:00 ч. движението от Казанлък до вр. Шипка ще се извършва еднопосочно в посока към върха. В 14:00 ч. пътят ще бъде отворен в обратната посока – от върха към Казанлък.

Мадлен Пеева