Митрополит Киприан освети бойните знамена на Старозагорския гарнизон

Днес, навръх Свето Богоявление, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от старозагорските храмове, извърши Богоявленски водосвет и поръсване със светена вода на бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон. Събитието се състоя преди обед в градинката „Пингвините“, на север от катедралния храм „Св. Николай“. Сред официалните лица бяха зам.председателят на Народното събрание Емил Христов и народни представители Радостин Танев и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова и заместниците й, зам.кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, общински съветници, много граждани.

Думи за празника произнесе началникът на гарнизон Стара Загора бригаден генерал Стоян Шопов:

„На 6 януари, ние православните християни, честваме един от най-светлите и почитани християнски празници Богоявление, известен още като Йордановден. Според християнската религия този ден е посветен на светото кръщение на Иисус Христос в река Йордан и е един от най- тържествените църковни празници, каза генералът.- Смята се още за ден на светлината и просвещението, ден в който ние военнослужещите от славната Българска армия, участваме в един свят ритуал – Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена. Знамената, които още от най-дълбока древност са символ на честта, на войнската доблест и на славните победи на Българската армия“.

Генерал Шопов припомни, че първият ритуал по освещаване на бойните знамена е извършен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой, когато са осветени бойните знамена на войската на цар Симеон Велики. Ефектът на този първи водосвет е изключителен. На другия ден след водосвета, войската на Симеон Велики печели блестяща победа като разгромява огромната византийска армия. След спечелването на тази битка, освещаването на знамената става традиция и се извършва всяка година на този светъл християнски празник. След 1944 г. поради политически и идеологически причини водосветите са забранени. Възстановяването им става след демократичните промени у нас на 6 януари 1993 г. със заповед на тогавашния министър на отбраната Валентин Александров. От тогава до сега, всяка година във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, поръсва със светена вода за здраве и успехи представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена. Неслучайно в нашата отечествена история, няма случай на пленено българско бойно знаме, факт с който малко народи имат честта да се гордеят.

„Това е така, защото светата Българска православна църква винаги е била вярна духовна упора и подкрепа на армията ни и с нейната благословия сме спечелили едни от най-великите битки в световната история, подчерта генерал Шопов.- Това са успехи, които показват силата на светото Богоявленско освещение и силата, която нашата армия черпи от единството на църква, армия и народ, за да прослави името на страната ни с несломимия си дух, със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия кръст.

Днес, благодарение на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и със съдействието на местната власт, ние военнослужещите от Старозагорския военен гарнизон имаме честта да продължим стародавната традиция и да участваме в отслужването на Великия Богоявленски водосвет и в благославянето на нашите светини – бойните знамена на формированието от гарнизона.

Днешното тържествено отбелязване на празника е и знак на уважение и преклонение пред всички знайни и незнайни български герои, положили живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазване на българската държавност. Израз на приемственост и готовност да продължим да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към неговата Света църква и към свидната ни Родина -майка България, каза генералът.

Днес пред строя на бойните знамена и почетните караули на формированията от гарнизон Стара Загора, можем уверено да заявим, че ние войните наследници и продължители на бойните традиции на славната Българска армия, призвани да браним живота, честта и вярата на своите сънародници, ще продължим да развяваме гордо и високо осветените бойни знамена и да ги запазим като победоносни символи и светини на Българската армия. Да бъдем надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на Република България“- каза в заключение бригаден генерал Стоян Шопов.

Преди ритуала по Богоявленския водосвет и поръсване на офицерите, войните и бойните знамена, митрополит Киприан отслужи Утреня и св. Василиева литургия в Катедралния храм „Св. Николай“ . По време на службата 8-годишният Георги Николов, второкласник в VI ОУ „Св. Никола“, бе подстриган за иподякон. Детето, подкрепяно от родителите си, буквално е запленено от харизмата на Старозагорския архиерей, от неговия дом, от атмосферата в църквата, от служението в името на Бога. Дни преди събитието за Dolap.bg Георги сподели, че се чувства щастлив и честит да помага на „моя приятел“ митрополит Киприан.

„Да придобиеш по голяма степен и по никакъв начин да не засрамиш твоето избиране за четец и певец. С целомъдрост, святост и праведност, да омилостивиш човеколюбеца Бога и да се удостоиш с по-голямо служение.“, каза на Гого след подстригването митрополитът.

Въпреки леденият вятър, хиляди старозагорци бяха окопирали Езерото в парк „Йордан Капсамунов“, за да присъстват на традиционния ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст. 21 смелчаци скочиха в ледените води. Сред тях и двама 16-годишни тийнейджъри.

21-годишният Мирослав Тачев беше щастливецът, който пръв достигна и вдигна кръста, хвърлен от митрополита. Младият мъж участва за трети път в битката за кръста. Той е от Раднево. Завършил е средното си образование в ПГСАГ „Лубор Байер“, гр. Стара Загора. Сега е трети курс студент в специалност Транспортно строителство“ в София.

„Да сме живи и здрави всички българи, пожела Мирослав Тачев.- . Да съм жив и здрав и аз и да завърша успешно следването си“!

Много приятно впечатление оставиха всичките 21 смелчаци, които се хвърлиха в ледените води. Те всички най-напред се скупчиха, целунаха кръста, после се заловиха на мъжко хоро във водата и изпяха доста прилично „Мила, Родино!“ Публиката заслужено ги аплодира!

Росица Ранчева

Снимки Жейна Желева