Най-малкият старозагорски иподякон ще бъде подстриган навръх Богоявление

На 6 януари 2020 г. – Богоявление, в катедралния храм на Старозагорска епархия „Св. Николай“, приблизително около 9:00 ч., Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще подстриже за иподякон 8-годишният Георги Николов. Два дни преди събитието, пак в Божия дом, се срещаме с Георги и майка му Диана – Николови. Направи ми впечатление, че още при влизането в храма, момчето извърши точно и с уважение всички ритуали: прекръсти се три пъти на входа, запали свещ пред иконата на Иисус Христос и изговори своя си молитвичка, постави я на свещника, отново се прекръсти и тогава започна срещата ни.

Кога и кой посочи пътя към храма?- питам Диана Николова.

„Дълбоко в сърцето си всеки носи вярата към Господ Бог. Като се прибави възпитанието и насоката на семейството, това ориентира човек и му дава най-верния път, какъвто е случаят с нашия син. Увлечението на Гого и на семейството ни е повлияно от харизмата на митрополит Киприан, когато се запознахме по-отблизо с него. От тогава, когато той води служби и има други изяви извън църквата, сме винаги там“.

Как се харесаха двамата – Георги и митрополитът? В храма идват много деца, архиереят посреща в митрополитския дом също много деца. Как и защо точно Вашият син?

„Нямам обяснение. Навярно това е вътрешно привличане, което или става или не. Първото ни посещение в митрополитския дом беше преди три години. Когато има отворени врати на Рождество Христово, на Великден, ние винаги гостуваме. В последствие започнахме да посещаваме литургиите, изявите на митрополита в операта, на Античния форум „Августа Траяна“, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“…Постепенно у детето ни се породи и назря желанието му да бъде част от обкръжението на митрополита и ако може да му бъде полезен. Това е взаимна искрена обич между двамата. Преди две години, по повод годишнина на митрополит Панкратий се издадоха диск и книга, които закупихме. В продължение на цяла седмица, всяка сутрин Гого гледаше филма сутрин, преди да отиде на предучилищна градина, на обед, вечер преди лягане…Беше много, много впечатлен и го сподели с митрополит Киприан“, сподели Диана Николова.

Как се запозна с дядо Владика, Гого?

„Преди три години, по повод Великден, дядо Киприан ни покани на гости. Отидохме в неговата къща и се запознахме: Подадох му ръка и му казах:“Здравейте, аз се казвам Георги! Той ми подаде ръка и каза:“Аз се казвам митрополит Киприан“. Седнахме и на масата имаше много вкусни филийки и напитки. После той ми показа кабинета си. До него в приемния салон е пианото му, а по стените са подредени портретите на предишните митрополити, в това число и неговия. Помолих го да отидем да видим кученцата му. Много са хубави и са от породата Чау, Чау. Сега има и говореща папагалка. Въобще, още от първия път разбрах, че това е моят най-добър приятел.

Продължихме да се срещаме и той ме покани да му помагат по време на службите. Каза:“Искаш ли да станеш иподякон“? Отговорих с твърдо „да“. Тогава ми разказа с какво се занимава иподяконът. Той е помощник на митрополита и ще му бъде много приятно да му помагам заедно с другите иподякони. Вече влизам в олтара, където ми казват какво трябва да направя. Понякога излизам от там със свещ и обикалям храма. Вече съм влизал много пъти в олтара. На Рождество Христово и на Васильовден отново помагах на митрополита по време на службите“.

На нас жените не ни е разрешено да влизаме в олтара, какво има вътре? – питам Георги, а той като ме поглежда в очите, заявява:“Това е тайна, която не мога да споделя!“

За какво си говорите с дядо Киприан?

„Най-хубавото е, че общуваме като приятели. Говорим си как ще помагам по време на службите и за най-различни други неща, което не искам да споделя“.

За какво е молитвичката ти, Георги?

„За живот и здраве на всички хора и в бъдеще да има много деца в нашето семейство“.

Защо ти е приятно и настояваш да идваш в храм „Св. Николай“?

„Тук някак си всичко е по-особено. Има много свещи, икони по стените и на олтара. Изпълняват се хубави песни. Дядо владика пее много хубаво. След всяка служба се разказват различни поучителни случки. Тук се чувствам много удобно и ми е приятно“ – сподели детето.

Георги Николов е второкласни в Шесто основно училище „Св. Никола“ при г-жа Теодора Узунова. Любимият му предмет е математика. Извън часовете обича да се разхожда с мама и тате, да чете книжки и да рисува. Чете от четиригодишен. За Рождество Христово той подари на митрополит Киприан негов портрет.

„Нарисувах го с малко помощ от мама, сподели малкият мъж. – Реших да го нарисувам само с моливи, защото с фулмастери можеше нещо да се обърка. Истината е, че го направих с много любов. Много съм щастлив, че митрополитът го хареса и дори си направихме заедно снимка“.

Засега мечтата на Георги Николов като порасне е да стане учител по физическо, защото обича да показва различни тренировки. Любимият му спорт е волейбол и каране на колело.

Какво искаш да кажеш на връстниците си, Георги?

„Първо, че им честитя Новата 2020 година. Да са живи и здрави и да им се изпълнят всички желания. И второ да им се похваля, че на Богоявление ще стана официално иподякон“.

Госпожо Николова, факт е, че Вие сте избрани родители. Какъв е Вашият коментар?

„Да ние сме избрани от Бога родители, за което сме изключително благодарни. Според мене това се случва на много малко хора – да им бъде оказана такава чест, детето им да бъде избрано за иподякон на митрополита. Слава на Бога!

Бих се радвала да бъдем добър пример и за други семейства, и да други деца. Желая на всички хора да вярват в доброто. Ако много искат да се сбъднат мечтите им, да се помолят искрено на Господ Бог и то ще им се случи, както при нас. Ние през цялото време подкрепяхме и подкрепяме нашия син в пътя му към Бог! По принцип иподякони стават предимно деца на свещеници, а ние сме най-обикновено семейство на икономисти. Благодаря от сърце и душа на митрополит Киприан за това, че реши да бъдем избрани. Надявам се да не го разочароваме“, каза щастливата майка на бъдещия иподякон.

Росица Ранчева