С новогодишна наздравица Операта поздрави своите почитатели

В навечерието на Новата 2020 година, на 31 декември, от 18.00 часа Държавна опера-Стара Загора представи за четвърта поредна година „Новогодишна наздравица в Операта“. Възторженият празничен концерт, поднесен по възможно най-добрия и вълнуващ начин само няколко часа преди да си вземем сбогом с 2019-та, беше разпродаден до последното място дни преди датата на събитието. На официалния вход имаше стълпотворение от желаещи да присъстват на наздравицата, като предлагаха двойна и тройна цена на билетите. Но- който изпреварил- той натоварил, както казва народната мъдрост. За догодина, здраве и живот, ръководството на операта може да предвиди две подобни събития – в ранния следобед или матине и в много удобния час -18:00.

Спомням си преди 6-7 години напразните усилия на Обществения съвет и тогавашното ръководство на операта да се организира замисленият бал, а по-после – поне концертна програма. Трябва отново, за кой ли път, да се даде дължимото, с благодарност и признателност, на екипа на директора Огнян Драганов, който превърна Държавна опера Стара Загора не само в естествен център на културния живот в града на липите, но и издигна институцията на най-високо национално ниво за всеобща заслужена гордост. Затова не е прецедент, че всеки уважаващ себе си старозагорец и особено завърналите се от чужбина по празниците, искат да се докоснат до голямото и свежо изкуство. Поради същата причина, дни преди това нямаше нито един билет и за „Лешникотрошачката“.

И така, празничните и с много вкус, украсени фоайета и салон, се изпълниха с публика. И както по време оно, дамите бяха с елегантни и често дълги тоалети, с голи гърбове и кожи, с прически, бижута и прочие аксесоари. Кавалерите пък – с модерни костюми, папионки, златни ръкавели…Навсякъде се разнасяше ухание на скъпи парфюми и приповдигнато настроение. Явно доста се е постарал режисьорът Славчо Николов, за да превърне сцената в музикален салон, в средата с голяма елха. По новому беше ситуиран и оркестърът, а авансцената даваше възможност за максимално реализиране на пъстрата програма.

На пулта, също елегантно украсен, застана гост-диригентът Деян Савич, доста едър по ръст сърбин, облечен в бяло сако. В концерта участваха оркестърът, балетът и солисти на операта, както и гост – солисти.

Началото започна с Увертюра към оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус. С бурни аплодисменти беше посрещнат гост-изпълнителят Васил Петров. Както винаги, той се представи блестящо с песните „Smail” на Нат Кинг Кол, „Old man river”, “Strangers in the night”, “Mу way” и на финала на концерта -с „Jingle bells”.

По мнение на меломаните, концертът беше в пъти по-добър от миналогодишния, който си беше апропо много хубав. Но „точките обра“ балетът и с четирите си номера: Адажио от „Лешникотрошачката“ на Чайковски в изпълнение на примабалерината, уникалната Анелия Димитрова и Паскуале Казиели; “Au suivant” – фантастично поднесен от осемте балетисти; финалът на балетната постановка- стихия „Гето“ със солисти Харука Суга, Фредерико Пинто, Ромина Славова и Томоки Ишиго; Валс на цветята от „Лешникотрошачката“ със солисти Тцао Ю Чен и Каито Такахаши . Тук прибавяме и оставящото без дъх „Фламенко“ на гост-танцьорите Стефан Николов и Магдалена Янева.

Със своя темперамент тенорът Георги Динев взриви публиката с „Tu vuo fa l”americano”, а на финала я вдигна и на крака с арията на Калаф от „Турандот“ на Пучини „Nessun dorma”. Комплименти за Ивайло Йовчев и неговата Серенада на Арлекин от „Палячи“ на Леонкавало, „Core n”drato…” на С. Кардило, както и дуета му с Яница Нешева Сaro elisir от „Любовен елексир“ на Доницети. Много добре се посрещна и микса от песни на Michel Buble представен от Елена Мишинова и Иван Кабамитов.

Публиката аплодира топло и концертмайстора на оркестъра Румен Какамъков, който с акомпанимент на оркестъра изпълни на цигулка едно синовно признание „На моята майка“ от Антонин Дворжак.

Солистката на операта Яница Нешева се представи още с две арии – на Оскар от „Бал с маски“ на Верди и на Арсена от „Цигански барон“ на Йохан Щраус.

Гостенката от Сърбия Ивана Албрехт изпълни ария на Микаела от трето действие на операта „Кармен“ от Бизе и на Джудита от едноименната оперета на Ф.Лехар.

Малко преди края на двучасовото наслаждение публиката стана свидетел на извънредно събитие. Младият казанлъчанин Яни, удари насред сцената едно коляно пред любимата си Ани и й поднесе кутийка с пръстенче с диамантче. Момичето от раз каза „да“, което под аплодисментите и възгласите на публиката се запечата с дълга целувка.

Удоволствието продължи във фоайетата с кетъринг с чаша марково вино, капки, хубава музика, благопожелания за весело посрещане на Новата 2020 г.

С благодарност към трупата на Държавна опера Стара Загора изпратихме щедрата на събития 2019 г. Очакваме и от Новата нови премиери, концерти и красиви предизвикателства!

Честита Нова 2020 година!

Росица Ранчева