Първият затворнически вестник става на 60 години

Първият затворнически вестник става на 60 години
Редколегията на вестник „Надежда“ се събира на поредната планьорка всяка седмица. В последната за 2019 година участва и репортер на БТА. Освен че вестникът се издава в Старозагорския затвор, редакторите са лишени от свобода, а редакцията се намира в една от килиите.
Шестима редактори и един фотограф подготвят изданието от 8 страници, което всеки месец се разпространява в отделенията на затвора.
Нито един от седмината не е бил журналист. В квадратчето на редколегията, на последна страница, са изписани с личните си имена. Петима са висшисти – юрист, икономист, инженер, специалист по публична администрация, възпитаник на НСА, а останалите двама са шеф готвач и абитуриент от езикова гимназия. Всеки от редакторите говори по два чужди езика.
Последната за годината планьорка се проведе заедно с Дискусионен клуб „Кеймбридж“. Клубът е основан преди две години от мъже, които са зад решетките заради дългосрочни присъди. Това е отворена група, обясни за БТА Радост Найденова, началник на сектор „Социални дейности и възпитателна работа“ в старозагорския затвор. Идеята е мъжете, докато излежават присъдите си, да се съхранят като личности. Според нея така се формира ядро с лидерски качества и потенциал. Всеки от тях е участник и в програмата „Споделено знание“ и е преподавател по чужди езици, компютърна грамотност, занаяти или Отговорно шофиране, които организира затворническата управа в Стара Загора.
Редколегията и клубът определи темите, които ще намерят място в първия брой за Новата година.
На страниците на „Надежда“ се публикуват репортажи от събитията в затвора, които не са малко – поклоннически пътувания до български манастири, интервюта с известни гости – поети, писатели, артисти, режисьори. Собствена рубрика поддържа и Читателският клуб в затвора, който често предлага дискусии по повод автори и книги.
Рубриката „Новини“ е много богата, защото събитията в Старозагорския затвор не са малко, казва един от редакторите, който е изкарал първите 6 години от присъдата си в Италия. По думите му на Апенините няма такъв бурен, интересен и смислен живот зад решетките.
С нетърпение в килиите се очакват спортните новини. Тук, в затвора, тренират в импровизираните спортни зали бокс, йога, футбол. Най-изявеният клуб е по бокс, а треньорът вече чете Блез Паскал, обясни библиотекарът, който също е член на редколегията.
Вестникът отразява и дейността на клуба „Анонимни алкохолици“, който е учреден преди 5 години в Старозагорския затвор, и също е първият в нашата страна в местата за лишаване от свобода. Не е прекъсвал нито ден работа и през тази година е бил домакин на международен форум. Това е доброволна инициатива, която има видими резултати, изтъкна пред Радост Найденова.
С интерес от читателите в килиите се очакват и новините за църковния хор, сформиран от петима мъже, които са открили Бог в затвора. Църковните празници също са тема, която намира място на страниците на „Надежда“.
Последната страница е отделена за кулинарни рецепти, които тук са много търсени. На нея е отделено място и за обяви, в които има много хумор, а текстовете се измислят от редакторите. Например: „Дървеница търси донор на кръв с добро сърце, здрав сън и тънка кожа“ или „Бивш ало измамник заменя телефони на богати старици за номера на девойки от Лична драма с цел брак по сметка!“.
Планьорката продължи около три часа.
За нас най-важно е да открием дефицитите на всеки затворник и да се опитаме да ги запълним със смислени занимания, обясни Радост Найденова. Девизът на изданието е „Капката пробива камъка“, допълни един от редакторите.
„Надежда“ е наследник на вестник „Прелом“, който започва да се отпечатва през 1960 г. и е първият в Системата на българските затвори. Изданието, което е черно-бяло, се финансира със собствени средства, материали, труд и идеи.
2020 година е юбилейна за изданието, а редакторите искат да обогатят рубриките с нови и още по-интересни събития. Две от тях са вече известни. Възстановява се драматичния състав и танцовата група в затвора.

Д-р Румяна Лечева