100 картички изработи затворник за възрастни хора

В навечерието на Рождество Христово, в понеделник, неочакван подарък ще получат обитателите на Дома за възрастни хора в курорта Старозагорски минерални бани.

Това са 100 картички, изработени от един от лишените от свобода в Старозагорския затвор, обяви за БТА Радост Найденова, началник сектор „Социални дейности и възпитателна дейност” в Затвора. Инициативата е на един от участниците в артклуба, който е завършил двегодишен курс зад решетките, но в затвора в Ловеч, откъдето наскоро е бил преместен в Стара Загора.

Картичките, върху които има изобразен снежен човек, са от рециклирана хартия. Произведени са ръчно по специална технология. Мъжът предпочита анонимност, но иска да зарадва самотните възрастни хора.

Артклубът в Старозагорския затвор се посещава от няколко десетки лишени от свобода. Изкуството е една от възможностите да се справят със стреса и негативните, емоции обясни Радост Найденова.

Късно снощи приключи първият по рода си конкурс „Затворът търси талант”. В него участваха 12 лишени от свобода. Конкурсът е организиран от Съвета на общността и Дискусионен клуб „Кеймбридж”. Онован е преди две години от 20 мъже, които сега са зад решетките. Жури от известни старозагорци определи победителя.

През Новата 2020 година в Старозагорския затвор ще бъдат възстановени драмсъставът и клубът по народни танци.

Д-р Румяна Лечева