Митрополит Киприан удостои с Грамота Държавна опера Стара Загора

На 19 декември 2019 г. Държавна опера Стара Загора представи традиционния си Коледен концерт с участието на хора, оркестъра, водещи солисти и вокалната формация на Детско-юношеската студия за опера и балет при Операта.

На финала на прекрасното празнично събитие Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан прочете Рождественското си слово и послание към миряните от епархията.

В израз на своята благодарност и отеческо благословение Старозагорският епархийски съвет удостоява с Грамота творческия екип на Държавна опера Стара Загора за полезното взаимно сътрудничество в полза на родолюбивото ни общество и обичния ни от всички град Стара Загора“. Това каза архиереят и връчи Почетната грамота и Рождественска икона на директора на операта Огнян Драганов.

Ваше Високопреосвещенство,

пред Вас днес сме всички, за да изкажем своята искрена благодарност: Детско-юношеската школа за опера и балет „Маргаритки“ при нашата опера, хорът, оркестърът и солистите на Държавна опера Стара Загора.

Благодарим Ви, че сте заедно с нас! Благодарим Ви, че пред този светъл празник, Вие произнесохте Рождественското си слово именно от сцената на Държавна опера Стара Загора.

Лично аз съм Ви много благодарен за подкрепата. Вярвайте ми, тя е дълбоко в нашите сърца! Обичаме Ви, защото сте наш духовен отец,- каза Огнян Драганов.

Предавам Ви, скромен дар – Почетния знак на Държавна опера Стара Загора, който не подаряваме току така на всеки. Изпитвам особено голямо задоволство, че го поднасям именно на Вас!“

Последваха бурни и продължителни аплодисменти и радостни възгласи.

Солистът на операта Ивайло Джуров, всички над 100 души присъстващи на сцената и препълнената с публика зала изпълниха Благолетствието – за многая и благая лета! Митрополитът благослови всички ни за здраве и благоуспешение.

Концертът беше дирижиран от младият диригент Виктор Крумов. Хормайстор Младен Станев. Вокален ръководител ДЮСОБ – Десислава Христова, Инна Андреева

Солисти Калуди Калудов, Анна Дитри, Десислава Стефанова, Николай Моцов, Веселина Андреева, Димитър Арнаудов

Хор и оркестър на Държавна Опера Стара Загора

Програмата започна с Валс No. 2 от Д. Шостакович, изпълнен от оркестъра. Едно след друго възпевът „Аве Мария“ от Качини и от Бах/Гуно изпълниха Калуди Калудов и Деси Стефанова. Ария на Тоска от едноименната операта на Пучини и на Каварадоси от същата опера изпълниха Анна Дитри и Калуди Калудов .

Рядко изпълняваната чудесна МisaCriolla от АриелРамирез за солисти, хор и камерен оркестър завладя присъстващите. Трябва да се отбележи великолепното интерпретиране особено на молитвените части от месата, изпълнени от солиста на операта Николай Моцов.

След антракта Анна Дитри, оркестърът и хорът представиха Panis Angelicus от Цезар Франк. След това сцената беше завладяна от малките певци от Вокалната студия – облечени в пищни разноцветни тоалети. Последваха „Приказка за нощта на чудесата“ от Петър Льондев, „O Tannenbaum”, Pie Jesu“ със солисти Веселина Андреева, Димитър Арнаудов, „So this Christmas” – солист Анна Дитри.

И…последва чудесната изненада – най-най-малките певици и певци – 3-4-годишните хористи на Студията. Всички заедно изпълниха много атрактивно „Jingle bells”.

Разбира се, програмата завърши с вечната „Тиха нощ, свята нощ“…и с много искрени и радостни възгласи и аплодисменти.

Много се бяха постарали домакините за още по-празничното настроение на публиката. Буквално още от входа на сградата, във фоайетата, на сцената, дори пулта на диригента, бяха в стилна празнична премяна.

Благодарим за удоволствието!

Росица Ранчева