Сурвакнички украсиха артулицата на Стара Загора

Изключително нетрадиционна празнична улична украса, на още по-любопитно място посрещна старозагорци в навечерието на празниците. Украсата даже не е коледна, а е сурвакарска, а в декор се превърнаха самите… улични огради.

Най-украсена се оказа оградата на оградата къщата на поета Веселин Ханчев. По този необичаен начин творческият колектив „На улицата“ напомни още веднъж за тази позабравена архитекурна гордост на Стара Загора.

Украсата е част от изненадите в новата артистична зона на Стара Загоракрай малката улица „Сава Силов“. Сурвачките пък са от общинския конкурс за рисунка и сурвачка„Сурва, весела година“.

Инициативата е част от продължаващата Декемврийска програма от събития на артистична улица „Сава Силов“. Арт зоната приема още няколко събития тези дни. На 21 и на 28-ми в Къщата на архитекта ще отваря врати базарът за изкуство „Коледният дух“. На 29 декември Къщата ще стане и джаз сцена. 

На 21 декември 2019 г., в 11 ч., в Кукления театър е премиерата на детския куклен спектакъл „Коледно чудо“. Специален гост ще бъде Дядо Коледа. Старецът ще остане и за следващия ден, 22 декември, когато пак от 11 ч. ще започне коледен концерт.

Следете събитията във „Фейсбук“:https://www.facebook.com/events/2450450221670750/ 

Творческият колектив „На улицата“ е създаден от група активни старозагорци, благодарение на Държавния куклен театър, Къщата на архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Помагат още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“.

Декемврийската програма идва след първия по рода си артистичен маратон „На улицата“, който беше през септември. Той даде и символичното начало на новата артзона в града.

Пустеещата къща на Веселин Ханчев пък преди месеци получи първото си щателно почистване от много време насам – благодарение и на представители на колектива, и на собственици.

Целта е в следващите години да се включат още места и творческата отсечка да се превърне в активна градска мрежа.

Първан Симеонов