Кметът на Стара Загора Живко Тодоров:“Образование и здравеопазване ще са акцентите в работата ни през 2020г.“

На 19 декември 2019 г., в навечерието на Коледните празници, кметът на община Стара Загора проведе традиционната годишна пресконференция. На нея присъстваха всички зам.кметове,секретарят на Общината и общински съветници.

„Благодаря Ви за съвместната работа, каза градоначалникът.- Много интензивна беше отиващата си година, плюс два избора – европейски и местни, което малко или много е стрес за администрацията, защото освен с ежедневните задачи, трябваше да се организират и изборите.

Благодаря на целия екип, с който работя и на Вас, за това че Ви има. Местната журналистика в голяма степен играе ролята на проводник на онова, което ние искаме да кажем на гражданите, да ги информираме. Много често Вие сте причина да се решават редица проблеми . Администрацията никога не бива да се сърди, че се задават различни въпроси, че се взема отношение по различни теми, защото в крайна сметка това е в общ интерес нещата да се случват по по-добър начин“.

Това, което се прави в края на декември е да се завърши бюджетът и да приключи успешно финансово годината. Едновременно с това се подготвят за 2020 г. новите проекти. В момента много активно се работи по Зоопарка. Приключва се ремонтът на ул. „Иван Вазов“, която е цялостно ремонтирана с водоснабдяване и канализация. В кв. „Самара 1“ се подменят тръби. Строителите имат още известен срок за окончателно приключване на обекта, след което всичко ще бъде асфалтирано и подредено. След това започва работа по втория етап, за който има подписан договор.

Едновременно с това се пускат поръчки за реновиране на Летния театър, Станционната градина, Руския пазар, рекултивация на старото сметище, което ще бъде изцяло ликвидирано и така ще се премахне тази язва за Стара Загора.

Предстои закупуването на електробуси. От управляващия орган има разрешение да се пуска процедура, което ще бъде направено тези дни.

„Предстои много интензивна 2020 г. за Стара Загора, в която ще работим, за да приключим по-успешно проектите, от колкото до момента, обобщи г-н Тодоров.- По-успешно значи по-добро качество, със спазване на сроковете. Ще следим строго. Имаме вече опит в тази сфера. Надявам се да изберем изпълнители, които наистина ще бъдат отговорни и ангажирани към поетите задачи. Ще се работи за изграждане на система за компостиране, за да се свалят максимално отчисленията, които се заплащат на държавата. Това ще стане за сметка на инвестиции, които Общината трябва да направи през следващата година“.

Живко Тодоров официално представи Милена Желева, която ще бъде новият зам.кмет с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“. Днес общинските съветници дадоха своя вот за променената структура на администрацията. Решението ще влезе в сила от 01.01.2020 г.

Образованието и здравеопазването ще бъдат акцентите в работата на общинска администрация за 2020 г., каза кметът.

„Много ползотворна беше проведената ни среща с министъра на образованието и науката в началото на тази седмица, сподели ресорният зам.кмет Иванка Сотирова. – Най-вече осигурени са средства за пълно реновиране на бившата сграда на Първо основно училище и превръщането й в модерна база за училището за талантливи деца. Амбицията е до началото на следващата учебна година, училището да стартира. Предстояща е среща с архитекти, за да възложим заданието за проектиране. С министър Вълчев уточнихме няколко възлови проблема, които касаят преминаването на училищата на едносменен режим. Срокът е удължен до 2021 г. Но има училища, за които решението е доста сложно. В две от проблемните училища може би ще се наложи намаляване на броя на паралелките. В Стара Загора проблем с преминаване на училищата на едносменен режим няма. Вече така учат над 60% от учебните заведения. За следващата година остават ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и V ОУ „М.Станев“.

Това, което кметът е обещал – да бъде разкрито национално училище за даровити деца, ще се случи в посока IT– специалности и математика“, обясни г-жа Сотирова.

По решение на Министерски съвет от другата година, четири годишните деца трябва да бъдат обхванати в задължително обучение. В Стара Загора няма проблеми. Детските градини не са максимално натоварени.

В областта на здравеопазването амбициите на Живко Тодоров са общинските здравни заведения да придобият различен вид. Днес Здравната комисия към Общинския съвет е посетила ДКЦ1 и е набелязала необходимите незабавни мерки, които трябва да се предприемат. Сградата на АГ трябва да стане общинска собственост, да бъде ремонтирана и там да бъдат настанени общинските здравни заведения, за да предлагат много по-добри услуги. Старите бараки трябва да се съборят и на мястото им да се обособи паркинг. Решаването на проблема ще стане срещу погасяване на задълженията от години на МБАЛ „Кирковичкъм Общината, плюс терена под болницата да стане тяхна собственост.

Зам.кметът Йордан Николов маркира основните дейности по транспорта, проектите, които в момента се реализират, плюс намеренията за 2020 г.

През следващата година предстои реализиране на обществена поръчка, с която всички посетители на Стара Загора , както и старозагорци, да паркират по различен начин в централна градска част – зелена зона. Чрез мобилни приложения да знаят къде има свободни парко места. За целта ще се монтират датчици. Във всеки момент ще има наблюдения за автомобилите, които нарушават правилата. Проверките ще се извършват по-бързо и по- стриктно.- каза г-н Николов.

Готов е проектът за закупуване на 33 нови електробуса и зарядни станции на обща стойност 52 млн лв. с ДДС. Това ще бъде също нова привилегия. В модерните държави градският транспорт е по- различен. Реален срок за доставка е близо 2 години“.

Предстои приключване на транспортната схема. Очаква се подписване на договора за генералния план за организация на движение, който ще постигне нова визия на града. По Закона за устройство на територията това е задължително за всеки град. Това касае и кварталите. Специалистите ще кажат как да се извършва движението на автомобилите.

Приключва проектът за подмяна на сфетофарите. На някои от кръстовищата, където има конфликти между пешеходци и МПС ще се наложат промени.

По отношение по „подгряващата писта“ на Стадион „Берое“ подробности съобщи ресорният зам.кмет Красимира Чахова: „На среща при министър Кралев, той е обещал Министерство на спорта да осигури 50% от финансирането. На архитект е възложено да извърши предварително проектиране. На база на този проект ще се кандидатства в министерството за необходимите средства. Предвижда се два или три коридора да бъдат с настилка тип шамот, а другите – със синтетика. По този начин изцяло ще бъде завършен комплекс „Берое“ , който се разпростира на площ от 110 дка“.

С дължима сума от 1 млн лв. от ТЕЦ „Марица Изток“2, Общината ще използва за построяване на общежитие за футболистите. Най- подходящо място е от източната страна на изкуственото игрище. Предвижда се там да бъде изградена столова, фитнес център, съблекални, зони за физиотерапия и рехабилитация, спални помещения и др.

Предстои обявяване на конкурс за технически проект на многофункционалната зала, която ще бъде изградена в парк „Артилерийски“ . Средствата да осигурени от държавата.

Реновираната още от края на миналата година т.н. „Лилиева къща“ най-подир ще оживее. Единият етаж ще бъде предоставен на подрастващите за творческо писане, както и за място за общуване на писателите. На приземния етаж ще бъде пренесена преса за обучение в графичното изкуство.

Изготвя се процедура за обществена поръчка за обзавеждане на Центъра за даровити деца „Петър Жеков“.

Днес беше доставен първият роял за Центъра за даровити деца, съобщи Иванка Сотирова.- Утре ще пристигне и едно пияно. Следващият роял, който се очаква е за Центъра за култура“.

Имаше и втора, весела част, на която всеки си видя късметчето в новогодишната кметска баница.

На градоначалника се падна най-доброто – здраве! Желаем му го от сърце!

Росица Ранчева