77 произведения на изкуството предлагат на Коледен базар

В навечерието на Рождественските празници и Новата година, Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора за пета поредна година откри в изложбена зала „Лубор Байер“ Коледен базар. 40 старозагорски майстори на четката, перото и длетото, предлагат 77 свои творби – прекрасни подаръци на разумни цени за най-близки хора и приятели. Най-евтините работи са по 49 лв. Има по 60, 80, 100, 300 и пр. лева. Най-скъпа е пластика за 1200 лв. Почитателите на изобразителното изкуство могат да избират между живопис, графика, скулптура – малка пластика и икони.

Базарът ще бъде открит до 15 януари 2020 г. Онези, които закупят творби, след уговорка с авторите, могат да ги отнесат със себе си веднага. (Между нас казано, обявените първоначално цени, могат да бъдат коригирани при лично договаряне).

„За мене лично откритието на годината и на Коледния базар е скулпторът Слави Славов, който представя много хубави пластики, уточни за Dolap.bg Милен Алагенски, председател на старозагорската гилдия на художниците.- Самостоятелната му изложба през годината беше много силна, на Есенния салон даде много хубави неща и сега също се представя перфектно. Много силни са работите на Светлин Стоев, на Красимир Младенов…Общо взето има какво да се види и да се закупи“.

Базарът откри Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора.

Благодаря Ви, че тази вечер отново сте тук и отново съпреживяваме удоволствието в очакване на светлите Рождественски празници, каза г-жа Атанасова.- Това е една от най-въздействащите и емоционално обагрени прояви, която за пета поредна година предоставяме на вниманието на старозагорската общественост.

Благодаря Ви, че споделяте с нас най-голямата магия – магията на твореца. Всеки от Вас да дарява по нещо в името на красотата, на тази невероятна бяла емоция. Благодаря Ви, че с такава охота се включвате в инициативите, които в годините последователно отстоява Представителството на СБХ – Стара Загора. Сменят се ръководства, сменят се председатели, но Вие оставате една от най-сплотените и най-въздействащите гилдии.

Поздравявам Милен Алагенски за упоритостта му, както и всички, които го подкрепят за надграждане и реализиране на целите на гилдията.

На всички присъстващи желая много здраве, щастие и светлина в домовете Ви, благодат в душите Ви и ръката на твореца да бъде все по- ваятелна!“- каза Диана Атанасова.

Преди да вдигне наздравица, Милен Алагенски направи равносметка на извършеното през отиващата си вече 2019 г.:

Ръководството и аз, продължаваме да работим с най-малките старозагорски деца. Идеята е по този начин не да се създават и оформят бъдещи колеги, а най-вече да изградим публика, която да цени изкуството и да остане в нашия град. През годината направихме три изложби: Първата на Фондация „Пламък“ през м. януари; през март – на школите по изобразително изкуство при НЧ „Родина“ и Национална изложба- конкурс „Моят празник“ на Центъра за подпомагане на личностното развитие“.

Алагенски съобщи, че другата линия, по която ръководството работи, са националните изложби. По тази посока е проведеният пленер по живопис „Дружба“, в който участваха много талантливи автори, на ниво европейски живописци. Другата инициатива е „Графичният форум“ – изложба подредена за трета поредна година.

Продължава конструктивният диалог с Община Стара Загора във връзка с всички проведени събития от Представителството, както и като консултанти относно изграждане на паметници и монументи в парковете на града.

Много се радвам, че главният архитект на Общината арх. Виктория Грозева, зам.кметът и отдел „Култура“ търсят нашето професионално мнение, най-вече на колегите скулптори“, произнесе се Алагенски. Той благодари на всички членове на Представителството, за осъществяването на високо ниво на три общи изложби – „Рисунка и малка пластика“ – праз м. юли, „Есенният салон“ – уважен и от кмета на Общината Живко Тодоров и Коледният базар“. Направени са и 7 самостоятелни изложби.

Той отново благодари и на колегите си и на Общината, че с общи усилия се пребоядиса изложбената зала, смени се осветлението, всички конци за окачване на картините… Специални благодарности председателят отправи и към Полина Влахова, затова че е съдействала да се разшири кръгът от млада публика, която да посещава залата. С нея заедно са организирани 16 музикални събития, в т.ч. и в Нощта на музеите и галериите.

Ученикът Йордан Петев отправи музикален поздрав от името на ръководството към всички колеги и приятели на изобразителното изкуство.

Росица Ранчева