Областният управител на Стара Загора:“За старозагорски регион 2019 г. беше успешна година“

„За старозагорски регион 2019 -та беше успешна година!“ Това каза на 18 декември т.г. областният управител на област Стара Загора Гергана Микова на традиционната предпразнична среща с журналисти.- „Наистина – бурна, динамична, понякога доста противоречива, но колко много успешно реализирани проекти оставяме зад гърба си. Затова можем да я наречем успешна“.

Гергана Микова припомни изграждането на дигата на село Зимница. Според нея това е един от най-успешните за годината проекти. Назад през годините за него не се намираха средства за реализирането му, но през 2019 г. това се случи. Така се осигурява спокойствие не само на хората, които живеят около Зимница и река Тунджа, а и на жителите на съседните области. Областният управител изрази задоволство от реновирането на няколко пътни участъка, както и от всички поставени конкретни задачи за решаване.

„Освен на Вас, благодаря и на екипа, с който работя, на всички общини, каза Гергана Микова.- Смятам, че имаме прекрасен диалог, както с местната власт, така и с всички останали държавни институции, за което им благодаря“.

На журналистическо питане за съдбата на Мемориала на връх Бузлуджа, г-жа Микова сподели, че това е другият успех, с който можем да се похвалим. Отпуснати са средства в размер на 180000 долара от чуждестранна фондация. С част от тях са почистени фоайето и основния ринг на сградата. Вече има пълно заснемане, 3D – модел и конструктивно обследване. Това се дължи в голяма степен на дипломанти от Националния университет по архитектура и експерти от няколко немски университета . Т.е. всичко необходимо е сторено, за да започне работата по съхраняване на обекта.

На въпрос на Dolap.bg за предстоящите казуси за решаване , Гергана Микова съобщи, че съвместно с Община Стара Загора е реализирана отдавнашна мечта на културните институции – откриване на обща каса в партерната част на сградата на областна администрация. На нея всички потребители на културата в областния град ще могат да си купуват билети за спектаклите на Държавна опера, Държавен куклен театър – Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев“.

Има няколко пътни участъка, които предстои да бъдат реновирани в по-голяма или по-малка степен. С Агенцията по храните и с Областно пътно управление има идея за обезопасяване на най-инфарктните пътни участъци, на които обикновено – не само заради високата скорост, а и заради внезапното изскачане на животни, стават произшествия.

„Пожелавам на всички преди всичко здраве! Нека посрещнем още по- успешна 2020 г.“ – каза областният управител.

Росица Ранчева