Митрополит Киприан благослови журналистите за здраве, за честни и добри пера

Стана хубава традиция в навечерието на Рождественските празници и на Великден Старозагорският митрополит Киприан да организира пресконференция, за да запознае журналистическата гилдия със стореното и предстоящото в епархията.

На 18 декември 2019 г. Негово високопреосвещенство отново посрещна в напълно обновения митрополитски дом представителите на четвъртата власт.

Благодаря, че се отзовахте на поканата ми, защото когато двама или трима души са свързани в един празник, тогава и Господ винаги е между нас, каза архиереят.- И за тези прекрасни празници, които предстоят – Рождество Христово, тази радост, че Христос се ражда, Спасителят идва на света и всички ние го славословим със “Слава на висините Богу, на Земята – мир и между човеците -благоволение“! Да се радваме, да бъдем заедно, да се трудим заедно в полза на обществото!

Вашата институция също е много важна, защото представя ,както мнението на институцията, така и на обществото. Затова много се радвам на провежданите с Вас регулярни срещи.

Наистина с радост Ви приемам и с духовно удовлетворение за това, което заедно вършихме през годината – отразяването на събитията, за светата православна църква, за Старозагорска епархия, за хора при катедралния храм и въобще за целия живот, който съпътства нашите дни.

2019 г. беше една от успешните години за Старозагорска митрополия. Аз съм много удовлетворен архиерей. Защото Бог така промисли, че екипът, който сформирахме преди три години, вече дава своя плод. Старозагорска епархия, заедно с епархийските съветници, изказваме благодарност на всички които допринесоха за тази радост, за това удовлетворение с европейските проекти, по които ще кандидатстваме, със започване на основния ремонт на храма в село Памукчии, чиито покрив вече е готов, с дарител и средства от Митрополията, за да може да бъде завършен храмът и следващата година – на Петковден да бъде преосветен и със живоносен полъх за всички, които са живели и живеят в това китно село“.

Митрополит Киприан огласи още много чудесни неща, които с Божията намеса са факт: Откриване на Детската музикална школа към Старозагорска митрополия.Той благодари на председателя на Културно-просветния отдел отец Йордан Карагеоргиев и на неговия екип и на всички, които са ангажирани с това дело, защото огромна отговорност е да се подпомогнат деца, които учат музика. 21 деца учат пиано, 12 отделно учат вокално пеене, а всички имат часове и по солфеж. През следващата година в тази музикална школа ще се изучават още два инструмента – флейта и обой. Целта е да се подготвят отрано децата за Музикалното училище „Христина Морфова“. „Моето сърце винаги ще бъде там“ – сподели митрополитът.

Предстои завършване на строителството и освещаването на храма на преподобен мъченик Игнатий Старозагорски. Преди месец-два е приключила направата на стенописите. Подът и настилката са поставени. Митрополитът изказа благодарност към Красимира Недева за положените усилия. Иконостасът вече е монтиран. Остава вътрешното оборудване на Божия дом. Ако е живот и здраве, през 2020 г., според програмата на патриарх Неофит и Св. Синод, които ще бъдат поканени, освещаването вероятно ще бъде на 8 март, който е и рожден ден на Киприан.

Владиката отбеляза ползотворното сътрудничество с Община Стара Загора, с културните институции, богатата културно-просветна дейност, издателската работа, вдъхновението, което имат всички служители и най-вече, че се пази православната вяра, която ни съхранява, която ни обединява и ни дава сили.

В аванс владиката каза, че „ през 2020 г., заедно с д-р Румяна Лечева , от БТА, ще се осъществи 125- годишнината от създаването на Аязмото. Предвидена е международна конференция, която да се проведе в Стара Загора – сърцето на Св. Синод на БПЦ, защото това величаво дело на дядо Методий трябва да бъде запазено, съхранено и винаги да стои начело на всички ни. Защото любовта към народа, към Бога, към природата, допринасят за тази красота, на която всички старозагорци се радваме днес.

Благодаря на г-жа Лечева за сборника, който направи за Митрополит Методий и че се съгласи издаването му да бъде финансирано от Светата митрополия“.

Предстоят следващи стъпки за построяване на храма в квартал „Кольо Ганчев“, който да бъде хранител на човешките души, живеещи там. По идея на кмета Живко Тодоров в парк „Артилерийски“ ще се построи параклис, който да събира хората там за молитва и за общение, и да се радват на природните дадености на Стара Загора.

Търсейки в себе си възможността, църквата да бъде сред хората, намирам това за полезно. Защото Христос бе сред народа, каза митрополит Киприан.- Така и църквата е длъжна да бъде сред народа, независимо в коя сфера.

Огромна радост е вероучението, което учат децата в Стара Загора. Над 350 деца ще участват навръх Игнажден – 20 декември в предколедния концерт . Изказвам огромна благодарност на директора на Основно училище „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев, който беше на прием преди дни в митрополията с целия му екип от над 40 човека. Имахме възможност да си говорим и да обсъждаме, да се подкрепим духовно, за да продължим делото. В това училище над 90 деца изучават Вероучение. Надяваме се с времето да се увеличават още повече.

Идеята на Епархийския съвет е всички, завършили „Богословие“ да бъдат привлечени и назначени на граждански договори към Митрополията, за да могат да преподават Вероучение в училищата. Това носи полъх на православната вяра и децата стават по-добри. Защото Христос сам казва:“Оставете децата да дойдат при мене!“ – произнесе се Киприан.

Сред добрите и паметни прояви през 2019 г. митрополит Киприан припомни и проведената среща с него, организирана от сайта Dоlap.bg– „Красивите лица на Стара Загора“. „Какъв интерес имаше в залата, когато си говорехме и общувахме с младата публика…“

На журналистически въпроси митрополитът отговори обстойно:Има изградена комисия към Митрополията, която отговаря за кандидатстване по Европейски проекти за осигуряване на средства за ремонт на храмовете в епархията. Очакват се засега одобряването на над 15 проекта. Митрополията осигурява стипендии на четирима студенти, които учат в Духовната семинария.

На въпрос на Dolap.BG относно готовността за изграждането на Музея на православието и най-вече на Митрополит Методии и на следовниците му на върха на Аязмото, митрополитът отговори, че се изчаква дали ще има обжалване във ВАС и когато всичко благополучно приключи да се пристъпи към строително-ремонтни дейности. В основата ще бъде историческия принос на Митрополит Методий, на владиците Павел и Климент за православието.

Възстановяването на паметта за дядо Методий ще доведе до благополучието на Стара Загора, каза митрополит Киприан.- Нека запазим това негово дело!“

Росица Ранчева