В ДГ“Светлина“ – най-хубавият подарък е да имаш дом и семейство

Бандитките Рая Енчева и Мария Кузманова, иначе в живота любими учителки на 4-годишните малчугани във втора група на Детска градина „Светлина“, бяха в главните роли в пиесата „Бандата на Дядо Коледа“, която бе представена снощи пред многобройна публика родители, невръстни братя и сестри и почитатели в Детска градина „Светлина“.

Ей, че оригинален декор с искрящо бяло и много светлини /все пак Рая е и илюстратор на книгата на градината, представена скоро!/! На неговия фон Рая и Мария търсиха Дядо Коледа, за да му предадат едно особено важно и доста обемисто писмо. Но имаха среща първо с джуджетата на Дядо Коледа, които ги препратиха любезно към Отдел „Писма“.

Какъв само танц „лимбо“ дръпнаха служителите от отдела, няма да успея да опиша с думи прости. Защото  в него участваха сърцати малки младежи по дънки, с ризи в червено или  каре и с папионки, които стремително, но все пак сериозно и съсредоточено изиграха всичките си танци /така, както прилича на истински мъже!/

Преди да дойде стихията в червени роклички с бели якички, малки госпожици, въоръжени с лъжици и черпачета и танцуваха страхотен „танц на шоколада“, защото са съвестни работнички от кухнята на Дядо Коледа.

Със сладките си гласчета, децата припомниха още веднъж на своята публика, че „ако помогнеш в беда, ако подкрепиш приятел, ако направиш добро…– това са все подаръци с неизразима стойност“.

Дядо Коледа, скрит някъде, произнесе с гласа си пред всички „Най-ценният подарък, който можем да имаме, е дом и семейство!“. А всички участници в тържеството раздадоха накрая на своите родители подарък от Дядо Коледа – малка елхичка и лакомства.

О,да, правилно прочетохте!

Този път Дядо Коледа не раздаде подаръци на децата, а донесе подаръци за родителите, братчетата или сестричетата в залата. Дядо Коледа беше някъде, но всъщност навсякъде в салона – невидим, но с осезаемо присъствие. Добротата и щедростта му се разкриха в този неочакван жест с подаръците.

Да, Дядо Коледа от Детска градина „Светлина“ е един мъдър старец-философ.

Той е гледал много, много пъти как децата чакат своите подаръци, но едни получават огромни, а други – съвсем скромни. Със сигурност е видял и мен преди години, как нося един обикновен автомат с китайски произход за бате Радо /синът ми/ в яслата. А до мен крачи баща с кола с педали /дълга почти 2 метра/. И двамата оставяме подаръците си на едно и също място под елхата.

Видял е и деца без подаръци, деца с един родител, деца без родители…Много е видял и много е научил.

И сега е подшушнал на госпожите Рая и Мария, че най-красивият подарък за родителите …са децата им. Че няма нужда в тези дни навсякъде, под всяка елха и на всеки ъгъл родителите да оставят подаръци за рожбите си. Защото Дядо Коледа не е доставчик или куриер. Такива са ЕКОНТ, СПИДИ и др. подобни фирми.

Дядо Коледа е приказен герой от Лапландия. Той е доброта, милост и любов. Той носи изненади, не просто подаръци. Той нашепва в ухото…

…Че родителите например, освен да се възхищават на собствените си деца и да ги величаят, биха могли да ги чуят просто, как произнасят думичките си на подобни тържества. И да им осигурят логопед, защото само 2  oт  момченцата в тържеството говореха ясно и разбираемо. А говоренето правилно, разбираемо и вярно, не е работа на учителите, а на родителите и логопедите.

…Дали са го чули родителите, както се казва в приказките – тепърва ще разберем.

Безценен подарък е времето на родители и деца заедно, съвместните игри, разговорите помежду им – на ясен, спокоен и чист български език.

Безценен подарък е четенето на книги!

Ако можеше  Дядо Коледа да произнася послания в публичното пространство, както Президентът в Новогодишната нощ, представяте ли си как би се обърнал към родителите.

Ще му пиша с молба да отправя такова послание, много е необходимо.

Макар че знам – той е прекалено добър и няма да иска, за да не засегне дори един от тях.

 

Приказните празнични спектакли в Детска градина „Светлина“ продължават до края на тази седмица. Всяка вечер с нова приказка и ново послание!

Уляна Кьосева