Старозагорци почетоха 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода

С военен ритуал и заупокойна молитва в старозагорския парк „Тракия“ отбелязаха 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода. 

За честта, за гордостта, за смелостта – думи за Войводата изказа Цанко Атанасов – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора. Атанасов благодари на Община Стара Загора за подкрепата, която оказва на тракийците. Той отбеляза и че на 18 декември т.г. местното тракийско дружество ще участва в тържественото откриване на бюст -паметник на Капитан Петко Войвода в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина в София. 

С почетни юбилейни медали бяха удостоени кметът Живко Тодоров и ресорният му заместник Иванка Сотирова, Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, Дарина Гайдарова, директор на VI ОУ „Св. Никола“ и командира на Втора механизирана бригада – бригаден генерал Стоян Шопов. 

Организатори на честването пред паметника на Капитан Петко бяха Община Стара Загора и тракийско дружество „Одринска епопея“. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, десетки граждани и членове на тракийското дружество. Участие в ритуала взеха още военни от Втора тунджанска механизирана бригада, духовници от старозагорска митрополия. Водещ на събитието бе Ивелин Керанов, директор на Драматичен театър „Гео Милев“.

Красимира Кънева-Пенкова