Среща с уникалната личност – багатура Райчо Гънчев, организира Долап.БГ

Уважаеми читатели и приятели на сайта Dolap.bg,

В навечерието на Рождественските и новогодишните празници, на 19 декември 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Международния младежки център, организираме последната проява от цикъла „Красивите лица на Стара Загора, посветен на 140 годишнината от началото на възстановяването на нашия град. Според нас, „черешката на тортата“ е срещата с уникалния човек – учен, изследовател, пътешественик, писател, сценарист и артист, бащата на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ – Райчо Гънчев. Вие ще можете да му зададете всякакви въпроси за неговите пътешествия и открития. Заповядайте!

Райчо Гънчев е роден на 25.06. 1953 г в село Сатовча в семейство на лесовъд и учителка. По пътя на своя баща живее в село Катунци, Симитли, село Васил Левски – Карловско и Стара Загора. Завършва средно образование в Стара Загора, Школа за запасни офицери в Плевен, отбива военната си служба в Бояново като командир на взвод и висше образование в Лесовъдски университет в София. В младежките си години е републикански шампион по хвърляне на копие, титуляр в отбора по свободна борба на „Берое”, шампион на Висшите военно учебни заведения средна категория, носител на медали от зимни студетски спартакиади по биатлон и летен отбранителен трибой.

Специализира в Институт по ловно стопанство и зверовъдство в гр. Вятск, на Северен Урал в Русия – „Стратегия на взаимоотношенията между човека и крупнирте хищници”. Работи в системата на ловното стопанство от 1978 г като дивечовъд, охрана, експерт по Международен ловен туризъм и като директор на Ловно стопанство „Бузлуджа” до 1992 година. След закриването му създава собствена фирма за лов, еко-консултации и алтернативен приключенски туризъм. Защитава единствения за сега у нас фундаментален научен труд „Биология, екология и стопанисване на кафявата мечка в Стара планина”, 1989 г. Вносител през 2002 г. на утвърдена от Министерството на горите и унифицирана за България методика за таксиране на мечите запаси на терена.

Райчо Гънчев организира ловни и еко експедиции в най-дивите и недостъпни кътчета у нас и по света – Сибир, Усурийската тайга, Юкон и Клондайк, Британска Колумбия в Канада, зад полярния кръг на Таймир, Тян шан, Алтай, Кавказ, Карпатите, Анадола, Намибия, Зимбабве и др. Изследва архаичната ловна култура на автохтонните племена и народи, и крупната хищна фауна на Балканите. Доктор на науките по етология /поведение/ и управление на дивите популации, с над 200 научни и научно-популярни студии, публикации и проекти.

Писател е с издадени 20 книги – художествена документалистика, разкази, пътеписи, стихосбирки и дори исторически фентъзи романи. Автор на над 50 филма за дивата фауна на високите планини в България и по света, както и на редица предавания в ТВ – „Ловни пътеки”; „Древен път”; „Пътят на меча” – над 450 предавания в БТВ, „Травел ТВ”, „Скат” и „Булсатком”, и редица регионални телевизии. Организира филмови продукции за мечката на Балканите за „Канал + ”- Франция, отличен с I-ва награда сред екопродукциите на Европа, и за ТВ „Фокс” – Германия.

Пътешества с конни експедиции по пътя на древните българи през Алтай, Казахстан, Киргизия, Азербайджан, Балканите. Участник в няколко художествени филмови продукции „на големия екран” като каскадьор и актьор – „Дякон Левский”; „Воевода”; „Дамасцена”; „Wiking kuest”, “Le ours brun – senior des Balkans” и др.

Създател на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”, чиято методика възпитава подрастващите в практически умения и уважение към древната ценностна система на предците – езда, стрелба с лък от кон, работа с традиционни оръжия, ритуалика и празнична система, обичаи, духовни познания и социален порядък. Автор е на демонстрационен историко-художествен спектакъл „Багатур” с над 300 изяви в България и десетки такива по света – Унгария, Казахстан, Турция, Корея, Румъния, Киргизия. Създава методики за изграждане на „елитни прабългарски воини – Багатури”, които извоюват първи места и престижни награди на международни турнири по традиционни бойни умения – стрелба с лък от кон, историческа фехтовка, джигитовка, участия в древни конни игри.

Автор на аудио-визуален албум под надслов „Айде холан брей” – 10 броя мито-поетични балади-сказания за легендарни войводи от хайдушките времена на Балканите – Калифер, Индже, Ангел, Вълчан, Чакър и др. При създаването му увлича в тази идея десетки хайдушки сдружения и клубове от различни краища на страната, ентусиасти и организации, музикално фолклорни формации, младежи и последователи от школа „Багатур”.

За да поднесе на достъпен език своите научни и научно популярни дирения, Гънчев пресъздава художествено своите познания и преживелици. Пише в редица специализирани списания и вестници. Така се появяват и неговите книги с разкази – „Мечката”- 1994 г; „Вълче ехо” – 1996 г; „Лов под върховете”-2000 г; „При рода” – 2003 г, а преди тях и стихосбирката му „Шепота на планината”-1992 г. В последствие издава още четири стихосбирки посветени на дивия свят, природата и съдбовността на българина през времената: „Окото на коня”-1997 г, „Зли връх” – 1999 г и „По друмищата”-2007 г., „Еленов стон сред залеза умира”-2014 г. Анализира архаичното отношение на предците ни към природата и дивите твари в нея в „Ехо от шаманския тъпан” и „Българинът и лова” през 2002 г, „Вълкашините-свещените кучета на предците ни”-2011 г., „Дивите животни и птици в митологично обредната система на древните траки и прабългари”. Издава уникална книга с автентични събития-разкази за сблъсъка между човешката инвазия към сетните късчета дива природа и върховния хищник на европейската фауна – мечката: „От мечка ремък”-2009 г. Пропътувал повечето континенти с ловни и еко експедиции, Гънчев издава пътеписите ”В сянката на беркута”-2011 г.

За провокиране любопитството на подрастващите към идеята „Багатур”, Гънчев проследява в историко – фантастична трилогия епохалния път на народността ни от библейски времена до средните векове – сагата „Пътят на меча”. Първата част „Багатур-мечът на сътворението” – 2008 г и втората „Багатур-мечът на силата”-2016 г вече са факт. Работи по третата част. Негово дело е систематизирането и появата на бял свят” на книга за рода Гънчеви – „Зовът на предците”, 2019 г., в която проследява родопския корен на майчиния си произход и хайдушкото минало на бащиния си род от полите на Карловско- Калоферския балкан.

На 31 октомври 2019 г., на общоградско събрание в Стара Загора послучай Деня на народните будители, Райчо Гънчев получи званието „Будител на Стара Загора“.

Росица Ранчева