Коледен рецитал изнесоха поети от Хасково и Стара Загора

В навечерието на Рождество Христово, на 16 декември 2019 г. , в салона на Музей „Литературна Стара Загора“, Коледно литературно четене направиха поети на Стара Загора и на Хасково.

Събитието става традиционно, защото с колегите и приятелите от Хасково се срещаме за четвърти път, каза за Dolap.bg Таньо Клисуров, председател на Дружеството на писателите в Града на поетите. – Миналата година по същото време, ние гостувахме при тях и направихме литературно четене. Сега те ни връщат визитата, което е чудесно. Поддържаме приятелски връзки и с дружествата на писателите в Ямбол и Велико Търново, но от Хасково са ни най-близки по манталитет и по съдба. Всъщност, поетът в провинцията има сходна съдба, независимо къде живее – в Хасково, Стара Загора, във Велико Търново или в Ямбол.

От страна на домакините участваха едни от най-изявените старозагорски майстори на перото: Виолета Бончева, Керка Хубенова, Тоня Клисурова и Анита Загорова, Ботьо Буков, Крум Георгиев и Йордан Атанасов, Стойчо Маджарски, Стайко Тополов, Йордан Пеев и Таньо Клисуров.

Димитър Шалпаков предводител на гостите уточни, че в литературното четене участват най-изтъкнатите хасковски поети и писатели: д-р Ясен Калайджиев – известен лекар гинеколог, Хубен Стефанов – специалист международни отношения, Петър Ванчев поет-хуморист, който от два дни е член на Съюза на българските писатели, Иван Ангелов, Йордан Манчев, Петър Ангелов – писател, популярен с романа си „Жаравата“, Петър Василев – поетичната слава на Хасково, Мина Карагьозова – учителка, носителка на национални и международни награди.

Друг известен старозагорски лекар д-р Янчо Карагьозов поздрави участниците в рецитала и многобройната публика с няколко песни в съпровод на китара.

Коледният поетичен рецитал е първата проява в Музей „Литературна Стара Загора“ след неговото официално откриване на 25 октомври 2019 г. И прилича точно Дружеството на писателите да направи тази изява, защото на това сакрално и много духовно място и въздухът има душа.

Росица Ранчева

ЛЮБОВ В НОЩТА НА РОЖДЕСТВО

Таньо Клисуров

Хайде да бъдем , любима , за малко луди

в тази рождественска нощ, стига сме страдали!

Толкова месеца вече сърцето се труди –

нека сега го дарим с капчица радост.

Нека подирим пак младостта ни къде е,

нищо, че утре ще ни болят главите,

нищо, че утре умно ще изтрезнеем,

като след младо вино, на екс изпито.

Стига сме водили мрачните протоколи

колко връстници наши вихрушката е отвяла.

Пий и целувай, въпреки белите ореоли!

Божият син ще се роди, не си ли разбрала?

Ето ти чашата, вземам своята чаша.

Може би Йосиф с Мария тъй ръце са преплели.

Да се целунем пак с онази целувка наша,

дето повика децата ни – с два щъркела долетели!