Коледари от близо и далече се надпяваха в с.Дълбоки

Втори национален фестивал „От Игнажден до Коледа- традиции и съвременност“ се проведе на 14 декември 2019 г. в Дълбоки. Над 180 млади и стари носители на българското фолклорно богатство, разбудиха старозагорското село с песните и наричанията си, с ентусиазма и добрата енергия, с която пристигнаха от читалищата и пенсионерските клубове на селата Преславен, Оряховица, Гипсово, Зимница, Загоре, Памукчий и Маджерито, от кварталите „Зора“ и „Кольо Ганчев“- Стара Загора, както и от областния град, от Мъглиж, от с. Козичино, общ. Поморие и от Паламарца, общ. Попово. Прелюбезни домакини бяха читалищните активисти от НЧ „Развитие 1878“, както и ансамбълът за автентичен фолклор „Дълбоки“.

Събитието откриха секретарите на читалищата, които са инициатори за организирането и провеждането на празника на коледния дух – Стойка Генова – НЧ „Димитър Наумов“ с. Преславен, Валя Ботева – НЧ „Развитие 1918“ с. Оряховица, Гергана Вълчева – НЧ „Просвета 1927“ с. Горно Ботево, Светослава Тончева – НЧ „Стефан Генчев1901“- с. Хрищени, което ще бъде домакин на следващото издание на фестивала и Галя Славова от НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки. Организаторите изказаха сърдечна благодарност на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и отдел „Култура“ при Общината за подкрепата.

Целта на фестивала е да се запази и предаде на младото поколение богатството на българския фолклор, свързан с предстоящите зимни празници. Изключително радостен и сантиментален беше фактът, че в коледарските групи, рамо до рамо пееха и наричаха за здраве и берекет бащи и деца – верен знак, че традицията няма да загине.

От името на домакините, Катя Димитрова от кметството на с. Дълбоки поздрави гостите и участниците във фестивала:“ Нека си пожелаем весело настроение, весело посрещане на коледните празници, мир и благоденствие, здраве и късмет!“ И както си му е редът, госпожата лична вода от менчето, за да върви празникът по вода.

Поздравителен адрес до кмета и жителите на Дълбоки и гостите и участниците във фестивала „От Игнажден до Коледа“ беше прочетен от името на Мария Динева , председател на Общински съвет Стара Загора. В него се казва:“Приемете моите искрени поздрави по повод провеждането на второто издание на празника „От Игнажден до Коледа“ в китното село Дълбоки. Благодарение на дружните усилия, които полагате, днес имате възможност да бъдете заедно, да се поздравите с пъстър празник, който олицетворява светлите Рождествени дни. Пожелавам тази инициатива да стане традиция и емблема за с. Дълбоки, защото неговите жители и гости го заслужават.

Радвайте се на здраве, късмет и споделени Коледно-новогодишни празници!“

Фестивалът откри Анелия Овчарова, старши експерт в отдел „Култура“ на община Стара Загора:“Уважаеми участници и драги гости на второто издание на фестивала „От Игнажден до Коледа“. Изключително ми е приятно, на прага на най-светлите, най-топли и най-чакани от нас християнски празници да видя всички вас тук, събрани на едно място, донесли със себе си красотата и уникалността на нашата традиция.

Поздравявам организаторите на това прекрасно събитие- читалищата в селата Преславен, където миналата година се проведе първото издание на фестивала, Дълбоки, Хрищени, Горно Ботево и Оряховица за тяхната градивна идея, която успя да се превърне в чудесен празник. Надявам се, че събитието ще се превърне през годините в красива предколедна традиция.

Поздравявам всички участници във фестивала затова, че съхранявате традицията, че носите в сърцата си любовта към българското и предавате тази любов на младото поколение. Така го възпитавате в родолюбие и патриотизъм.

Откривам днешния празник! Пожелавам на всички добро настроение и много прекрасни моменти!“- каза Анелия Овчарова

Фестивалът е с конкурсен характер. Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател акад. Крум Георгиев – член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на най-високото отличие на Министерство на културата „Златен век“ – огърлие, Почетен гражданин на Стара Загора и членове – Анелия Овчарова – старши експерт в отдел „Култура“ в община Стара Загора и Донка Жекова – 48 години секретар на НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки, дългогодишен художествен ръководител и солист на Ансамбъл „Дълбоки“.

С купа и Диплом журито отличи НЧ“Димитър Наумов 1908“ с. Преславен за съхраняване и развитие на българския фолклор; НЧ „Отец Паисий 1947“ от кв. „Зора“, Стара Загора за съвременно интерпретиране на коледарския празник; ПГ „Славей“ при ПК „Христо Ботев“ и НЧ „Даскал Петър Иванов“ Стара Загора – получава купата на кмета на с. Дълбоки; МВГ към ансамбъл „Българско веселие“ при НЧ „Просвета 1915“ кв. Гипсово, гр. Раднево – за най-автентични коледни песни; ААФ „Дълбоки“ при НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки – за най-добре представен обичай; Коледарска група към НЧ „Пробуда 1928“ с. Загоре – за най-атрактивно представяне; Коледарската група към НЧ „Христо Ботев 1928“ с. Памукчий беше обявена за най-добра певческа група; ГАФ към НЧ „Просвета 1906“ с. Козичино, общ. Поморие – за най-добра група за автентичен фолклор; Коледарска група при НЧ „Просвета 1928“ с. Маджерито – за най-многобройна група. За цялостно представяне наградата на журито получи АИФ „Капанци“ към НЧ „Искра 1893“ с. Паламарца, общ. Попово.

Във фоайето на читалището бяха подредени две изложби: гозби и ястия, характерни за дните около Коледа и ръчно изработени сувенири, картички и сурвакници. Оценката на експонатите беше направена от жури от представители на селата организатори на фестивала. Определиха се и носителите на награди.

Росица Ранчева