Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля предложението за повишаване на такса смет

Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет другата седмица. Днешното ни решение не е под натиск или заради недоволство. Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1.3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Този разход ще бъде за сметка на инвестиционната дейност. Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на пресконференция днес – 14 декември 2019 г..

Градоначалникът определи като „див популизъм“ изказвания и опити за спекулации с темата от общински съветници в медиите. „На въпроса защо сега предлагаме това увеличение отговарям – тази промяна нямаше как да се случи преди изборите, както обясняват те, защото времето ѝ е сега. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на план сметките винаги се случва по това време ноември – декември. Те се уповават на местните данъци и такси“, коментира по темата още Тодоров.

В такса смет нямаме излишък или остатък – напротив, имаме минус. В сравнение с основни общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново, Плевен, разходите за чистота в Стара Загора са най-ниски. Това е така защото след обществената поръчка цените, които плащахме преди, по концесионния договор, от 7.5 млн лева, сега са около 6 – 6.5 млн. лева. Това означава, че сме спестили минимум 6 млн. лева през годините. Ние се отличаваме сравнително от останалите общини. Обслужваме 51 села. Това е от значение, защото е различно от обезпечаването на чистотата само в града, както е в Пловдив. От селата приходи почти не получаваме от такса смет. 16 лева на година е налогът в някои от тях, но разходите са в пъти по-големи“, поясни още той.

По време на срещата с медиите стана ясно още, че през 2014 година е бил активен дебатът за повишаване на отчисленията, но по-високите нива са се отложили във времето. „Дейността със сепарирането на отпадъците не може да бъде избегната или извадена. Средствата, които се дават в града за чистота нарастват, това е така защото искаме екологичен град, искаме сепариране, искаме развитие. Въведеното през 2015 година депо за отпадъци също изисква такса за влизане на боклука вече. Отчисленията не се губят, а се връщат през следващата година, плащайки за сепариране и компостиране“, допълни градоначалникът.

Кметът отбеляза още, че говоренето за смяна на методиката с изчисляването на член от домакинството също трябва да бъде обмислено добре. „В момента бизнесът поема най-голямата тежест, а с колко трябва да скочи таксата за хората след това? Необходими са специални формули, обхващащи голям спектър компоненти. Иначе тази методика би ударила уязвимите социални групи“, каза той.

В тази ситуация, когато трябва да се взимат трудни непопулярни решения, се търсят от коректни политически партньори. Сега всички, които заявиха, че няма да подкрепят предложението ни за ставките, имат време да направят аргументирани свои такива, защото до този момент няма“, категоричен бе Диян Димитров, водач на най-голямата група в Общинския съвет.

В пресконференцията участие взеха още общинските съветници Николай Диков, Боян Бабанов, Николай Николов и Дарин Петков.

Красимира Кънева-Пенкова