100 години професионален театър чества Стара Загора

Сто години професионален театър в Стара Загора!

Автори, режисьори, заглавия, звезди!

Не можем да повторим, каквото бе преди,

защото то започва за пръв път всеки път,

сърцето му е почва и дом му е градът.

Театърът вековен трепти от вдъхновение,

салонът е отворен за ново представление.

Герои, героини, артисти и будители,

творим от сто години за вас, любими зрители!

На 12 декември 2019 г. Стара Загора тържествено чества 100 години от съществуването на професионален театър в града. За знаменателното събитие беше представена една от знаковите постановки та Драматичен театър „Гео Милев“ – „Чичовци“ по Иван Вазов, драматизация на Юрий Дачев и постановка на Бина Харалампиева. Участваха артистите Ивелин Керанов, Христофор Недков, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Борисов и Елена Азалова, Цветомир Черкезов и Илчо Димитров, Ина Илиева, Кольо Стайков и Иван Калошев.

След заслужените бурни аплодисменти „академично слово за театъра“ произнесе директорът Ивелин Керанов. Тъй като лайтмотив на „Чичовци“ е „Братя, въздухът трепери“ и Керанов започна с тази реплика: „ Братя, въздухът трепери!“

После продължи:“Дъжд вали, слънце грее, мирише на коендро, буйно скачат буйни прахови частици, което ще рече, че или са в центъра на София или в сградата на театъра. В центъра на София – всички ги псуват, а тук им се ръкопляска. Ще рече- задава се или революция или юбилей! Тази вечер е юбилей“.

Керанов покани всички присъстващи артисти в салона да се качат на сцената, защото празникът е и за тях.

Пролет, зиме и есен те се преобличат в особени дрехи, сменят си имената, рецитират стихове, мир- война, пеят песни, мразят се, обичат се, умират, пак оживяват, пак умират…

Що за хора са това?! Що не се захванат с нещо по-полезно? Докога ще си играят с децата и ще разказват приказки на възрастните? И това не е всичко. Те имат и публика. И не само че идвате. И не само че не си вземате поука, ами се смеете и плачете с тях, пеете с тях …

Винаги съм се чудил какво прави публиката в салона и винаги съм знаел, че това е най-хубавото нещо, което може да се случи на един театър.

Театърът е най-простото нещо на този свят, щом и децата го разбират. Театърът е най-мъдрото нещо на този свят, щом и мъдреците го гледат. Просто той е безсмъртен. И всички ние, докато сме под неговия покрив- артисти и публика, сме безсмъртни. Може би това ни събира заедно.

Театърът е празник. Точно днес отбелязваме вековен юбилей. 100 години Стара Загора има професионален театър. На фона на 4500 години театрална дейност, нашата си е направо младенчество, щастливо детство.

Театърът съществува въпреки всичко. Въпреки всички трудности и пречки, въпреки бедствията, бездушията, войните, кризите, той живее въпреки и сякаш напук на смъртта. Той е живот!

Това разбира се, не е цялата истина. Театърът съществува благодарение на много благосклонни институции и хора, които го поддържат жив, защото е нужно. Актьорската лудост, магията на словото, умът и вдъхновението на режисьорите, невидимият и неуморен труд на всички технически служби и администрация – това е театърът. И още – погледите на хората, протегнатите ръце на децата, които искат да се докоснат до любимите си герои. Въпросите, които всеки зрител си задава, отговорите, които получава и които събуждат нови въпроси, вълнението, радостта и накрая…аплодисментите.

Посвещаваме днешното представление на 100- годишнината на нашия театър и с това представление искаме да Ви благодарим- на Вас колеги и на Вас приятели, затова че винаги сте били с нас и се надявам, че винаги ще бъдете с нас! Благодаря!“ – каза в словото си Ивелин Керанов.

Той представи доайените на театъра, обичаните от публиката артисти Светла Топалова, Димитър Карамалаков, д-р Нино Луканов, Илия Георгиев.

Почетен плакет от името на Община Стара Загора и преветствен адрес от името на кмета Живко Тодоров прочете зам.кметът Иванка Сотирова. В текста се казва:

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод Вашия юбилей -100 години професионален драматичен театър в Стара Загора!

100 години – всеотдаен труд и огнено вдъхновение, 100 години – творческа страст и непоколебима вяра! 100 години – нестихващи аплодисменти Старозагорският драматичен театър е свещена територия на духовността, която всички Вие – артисти, режисьори, сценаристи, сценични работници, отстоявате с любов! Поколения старозагорци, вече век, влизат в храма на изкуството, за да открият своята частица духовна мъдрост, да се насладят на български и световни театрални шедьоври, да намерят истината за света, да се докоснат до непреходните човешки ценности, до съкровищницата от талант и безапелационен професионализъм!

Горд съм, че старозагорската театрална сцена е дала на България и на света даровити, гениални творци. Горд съм, че днес Вие, съвременните провокатори на творческия дух , работите смело, дерзаете устремени , възпитавате с мъдрост! Благодаря Ви, за българските автори и пиеси в юбилейния афиш!

Ценна е смелостта Ви, с която следвате вярната посока – здрава връзка с корените, взискателен подбор на заглавия, проницателна роля на възпитатели на естетика, критични анализатори на съвременния свят!

Да пребъде сакралната сцена на Театъра! Бъдете здрави и вдъхновени! Честит юбилей!“

Иванка Сотирова каза още, „старозагорската публика Ви обича. С постановките си, Драматичен театър „Гео Милев“ има основание да получи най-високите отличия на всички конкурси в страната, защото през последните години надградихте и себе си и очакванията на публиката.

Бъдете здрави, самоотвержени и отдадени на изкуството! Старозагорският театър има прекрасна трупа. В нея цари много взаимност, много духовност и много ентусиазъм, за да се постигат тези високи успехи. На добър час за нови следващи прояви!

Давам обещание, за следващия сезон, сградата на театъра да бъде ремонтирана!“- каза Сотирова.

В делово отношение 100 години са просто век, в този случай това е невероятната история на нашия театър, каза в приветствието си областният управител Гергана Микова.- Благодарим Ви всички ние, затова, че Ви има!“ Тя връчи на директора на театъра Почетния плакет на областния управител.

Зам.министърът на културата на Република България Румен Димитров каза:“За мене е удоволствие и чест да бъда част от този прекрасен празник. Гледахме едно великолепно произведение.

Имам приятното задължение да съобщя, че „Министерство на културата на Република България награждава с Грамота Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора, за принос в развитието на българската култура и послучай 100 -годишния му юбилей. Боил Банов, министър на културата“.

Кошници с цветя бяха поднесени от името на Емил Христов, зам.председател на Народното събрание на Република България, Боил Банов – министър на културата, Живко Тодоров – кмет на Стара Загора, Мария Динева – председател на Общински съвет Стара Загора, от областния управител Гергана Микова, Държавен куклен театър и Държавна опера Стара Загора, Малък градски театър „Зад канала“ София, ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово, Художествена Галерия и Регионален исторически музей Стара Загора, Къща-музей „Гео Милев“, НУМСИ „Христина Морфова“, ППМГ „Гео Милев“, СУ „Максим Горки“, ІІ ОУ „П.Р.Славейков“, VІ ОУ „Св.Никола“, Общинска организация на БСП – Стара Загора.

Директорът на театъра пожела почти в този състав да бъде посрещната и 150-годишнината на театъра.

Росица Ранчева