Предколедни вълнения в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

Отминалата сряда – 11.12.2019 г., беше и за учениците и за учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора напрегнат и изпълнен с много вълнения ден.

В началото на деня, учениците от ІІІ а“ клас с класен ръководител Теменужка Христова и от ІV „в“ клас Анна Христова отбелязаха Международния ден на планината. За да подкрепят съвместната инициатива, от ТД „Сърнена гора” Стара Загора специални гости на учениците бяха Ваня Петкова – секретар на туристическото дружество и Милен Миланов и Петя Кънчева от Клуб по спортно ориентиране „Сърнена гора”. Гостите и учениците проведоха своеобразна демонстрация по спортно ориентиране в двора на училището. Ваня Петкова официално покани учениците за участие в Зимен снежен фестивал, провеждан ежегодно през м.февруари на връх Бузлуджа. Гостите от ТД „Сърнена гора” предложиха на директора и други съвместни прояви, с участие на възпитаници от училището като: походи и извънкласни дейности, с туристическа насоченост сред природата.

Паралелно на тази инициатива, в голямата конферентна зала „Кирил Христов” се проведе среща с Гочо Митков Гочев – една интересна за децата личност – детски писател, поет и в същото време служител в РУ на МВР – Гълъбово. Четвъртокласниците бяха силно впечатлени от това, как един „жив полицай”, според тях, може да пише детски стихове. Той представи детската книжка със стихове „Патешка математика”, която предизвика много въпроси у децата, учудващо „зрели” за тяхната възраст. Интерес предизвикаха стихотворенията „Весела граматика”, „Лесна география” и разбира се „Патешка математика”. Ползата за учениците от срещата с полицая – поет и писател беше, че се предизвика голям интерес към книгите и ползата от четенето.

Друга група ученици пък посетиха Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Всички инициативи са свързани с провеждането на Национална седмица на четенето под мотото „Да четеш е модерно”.

Привечер, учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора гостуваха предколедно на Негово високо преосвещенство старозагорския митрополит Киприан.

Като духовен водач и баща на Старозагорската епархия, архиереят прие 60 учители в реновираната зала на митрополитския дом, благослови и разговаря с всички. Той изрази благодарност към училището, че само тази година обучаващите се ученици по учебната дисциплина История на религията – са 110, разпределени в пет групи. Обучението се извършва със съгласието на родителите. След това учителите разгледаха обновената библиотека, разговаряха с библиотекаря и научиха, че библиотеката е отворена за всички малки, големи и още по-големи читатели, а не само за духовни лица.

Във връзка с настъпващите Коледни и Новогодишни празници гостуващите учители поднесоха като дар на митрополит Киприан икона „Рождество Христово”

Като скъп спомен от срещата остана общата снимка на Негово високопреосвещенство митрополит Киприан с учителите от ОУ „Кирил Христов” и благословенията му, за весели и щастливи Коледни и Новогодишни празници.

Екатерина Йовчева