ОУ „Кирил Христов“ изпълнява международен проект „Да направим най-доброто с отпадъците“

В периода от 01.12. до 06.12.2019 г. представители на ОУ «Кирил Христов» гр. Стара Загора посетиха столицата на Турция- Анкара по повод първата среща на страните участнички в Европейски проект «Да направим най-доброто с отпадъците».
Проектът е по програма «Еразъм+» Ключова дейност 2 – «Стратегически партньорства», сектор «Училищно образование», проекти за «Партньорства за училищен обмен». Това е съвместен проект за устойчиво управление на отпадъците в училище, моделиране на отговорно отношение към околната среда и природните ресурси, развитие на екологични навици, интеркултурно взаимодействие, обмяна на добри практики. Партньори са шест европейски училища от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Проектът стартира на 1.09.2019 г. и ще завърши на 31.08.2021 г. Средствата за мобилности и училищни дейности, отпуснати от програма «Еразъм+» на всяка от страните, са в размер на 30 300 евро. Координатор на целия проект е г-н Руи Сантос, учител по английски език от гр. Еспосенде, Португалия.
Представители на училището ни на първата среща на партньорите в Анкара бяха учениците Стелияна Кайрякова, Мартин Петров (VI-а клас) и Константин Желев (V-а клас). Като ръководители на групата присъстваха г-н Здравко Мочев – координатор на проекта за ОУ «Кирил Христов», и г-жа Биляна Иванова – старши учител начален етап на основното образование.

Срещата премина под мотото „С грижа за водата“.
Програмата на участниците беше невероятно наситена и изпълнена с интересни и разнообразни еко-дейности, посещения на музеи, дворци и забележителности в Анкара и Кападокия, но най-вече с незабравими преживявания и искрени приятелства.
Началото на срещата бе поставено с посещение на училището домакин Kardesler Kumhuriyet Ortaokulu, което посрещна участниците в проекта с всички свои ученици и учители, начело с директора на училището г-н Кокхан Алпай. Пред гости и родители бе представена богата програма от традиционни песни и танци. Своето участие в събитието имаха и деца със специални образователни потребности, които откриха празничния концерт. Приветствия поднесоха координаторът за Турция г-жа Сечил Акчай и ученици, включени в проекта. Особено атрактивно за гостите бе изпълнението на група деца, които използваха музикални инструменти, направени от отпадъчни материали.
След това гостите посетиха кмета на столичната община Кечийорен г-н Тургут Алтинок, който представи местната стратегия за управление на отпадъците и оказа изключително съдействие на участниците в проекта за достъп до няколко интересни обекта. За всеки гост бе предвиден и специален подарък от г-н Алтинок, а събитието бе отразено от местна телевизия, от пресата и в личната фейсбук страница на кмета.
Следобедът бе предвиден за посещение на двореца Estergon, аквариума Vega и зоологическата градина на Анкара. След завръщането си в училището домакин, учениците представиха презентации за своите градове и училища и се запознаха с видеото «Водно предизвикателство“, подготвено от турските ученици, което показваше нагледно ежедневието на деца, използващи минимално количество вода с цел да бъде пестена.
Вторият ден премина с посещение на най-голямата водна пречиствателна станция в Турция Ivedik, където ученици и учители имаха възможност да се запознаят с технологията за пречистване на водата от няколко язовира за нуждите на 5-милионния град, както и да видят отблизо най-интересните етапи от процеса. По-късно домакините и техните гости разгледаха и модерното депо за преработване на битови отпадъци в Mamak. Съвременните технологии и високите стандарти там позволяват рециклиране на 85% от постъпващите отпадъци. Добиваният от тях метан се използва за отопление на огромен МОЛ и еко оранжерии.
Разходката продължи с посещение на забележителния музей на Анадолската цивилизация в замъка Анкара, в който са изложени над 70000 експоната в 30 зали.
В края на деня се проведе и работна среща на екипите за уточняване графика на бъдещите мобилности и съпътстващите ги дейности.
На следващия ден учениците взеха участие в подготвените от домакините „водни работилници“ в класните стаи на училището. Децата се включиха в интересни дейности за изработване на украса и художествени произведения с използване на водата по различни начини. Най-голям интерес сред всички предизвика техниката за рисуване ебру и красивите изображения, създавани чрез нея. Учениците разгледаха изложба от предмети и играчки, направени от отпадъци, както и кът с постери и рисунки, посветен на водата и нейното опазване като част от проекта «Да направим най-доброто с отпадъците».
В следобедните часове всички гости посетиха мемориалния комплекс на Мустафа Кемал Ататюрк. Учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с личността на основателя на Република Турция, с неговото дело, с най-новата история на страната и нейното европейско утвърждаване. Последва посещение и в една от емблематичните сгради на Анкара – голямата Коджатепе джамия.
Денят завърши с гостуване в турски семейства за учениците и с вечеря с традиционна турска жива музика за учителите.
Предпоследният ден бе сред най-вълнуващите от престоя в Турция, защото учениците и техните ръководители посетиха, макар и за няколко часа, „земята на красивите коне“ – Кападокия. Сред причудливите форми на природата участниците имаха възможността да разгледат някои от запазените уникални скални църкви, подземни жилища, забележителен със своите изящни творби музей на керамичното приложно изкуство. А всичко наоколо бе украсено и с първия за годината сняг, превърнал Кападокия в още по-приказна страна и донесъл много емоции на международната детска група. Денят премина изцяло под знаците на възхищение от чудесата на природата, преклонение пред уникалното културно наследство и искрено приятелско настроение.
Петък беше ден за посещение на още едно депо за отпадъци, представящо по забележителен начин основната идея на проекта «Да направим най-доброто с отпадъците» в действие. Тук всички с удивление видяхме богата и отлично устроена библиотека, създадена изцяло с …. книги от сметищата. Невероятно е усещането да държиш в ръка любима книга, разбирайки, че тя е била захвърлена, но върната за нов живот от находчиви и отговорни хора, които може би никога не забелязваме.
Участниците в проекта станаха свидетели и на още нещо уникално тук. Те се насладиха на половинчасов фолклорен концерт на музиканти ентусиасти от депото за смет, чиито инструменти са намерени сред отпадъците или създадени с много въображение от отпадъчни материали.
В следобедните часове се състоя и конкурсът за избор на лого, което да бъде емблемата на проекта за целия му период. В гласуването участваха децата от всички страни, а най-голям актив събра идеята на едно от момчетата на училището домакин.
Денят завърши с кратка разходка до замъка Анкара и из красивата старинна част на столицата – отлична възможност за интересни сувенири и подаръци.
Най- емоционалното събитие обаче бе прощалното парти, на което присъстваха всички гости; ученици, учители и родители от страна на всеотдайните домакини. Връчени бяха специални сертификати на всички участници в проекта, разменени бяха много подаръци. Координаторите от страните партньори имаха възможност да изкажат сърдечна благодарност от името на своите екипи към домакините, превърнали с безкрайна искреност, добронамереност и отдаденост седмицата в Анкара в незабравимо преживяване, което учи, обединява и насърчава.

Здравко МОЧЕВ