На какво се дължи прословутото дълголетие на японците

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ПРОСЛОВУТОТО ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ЯПОНЦИТЕ

Освен със своята мъдрост и трудолюбие, японците са прочути и с дълголетието си. Те се първенци в света по продължителност на живота. В Страната на изгряващото слънце хората живеят средно 86,4 години, а дебели хoра там няма.

Както се досещате, основна причина за това са техните хранителни навици.

Да видим кои са те:

1. В Япония винаги се яде прясно приготвена храна. Забележете – на хранителните продукти се посочва не датата на производство, а конкретният час.

2. Японците консумират почти 10% от световния добив на риба, въпреки че те представляват около 2% от населението на Земята, като по този начин си набавят необходимата дневна доза Омега-3 мастни киселини, гарантиращи здраве и дълъг живот.

3. Синьо-зелените водорасли са още една неизменна част от японската кухня. Тази суперхрана е мощен антиоксидант, прочиства организма от токсините, забавя процесите на стареене.

4. В хранителния режим на японеца влиза пет пъти повече кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, броколи, китайско зеле, ряпа (корени и листа), репички, кресон, семена от синап), отколкото ние обикновено консумираме.

5. Японците са световни лидери и по консумация на соеви продукти, които по белтъчния си състав и по съдържание на есенциални (т.е. незаменими, или още – жизнено важни за човека) аминокиселини са най-близко до тази на месото, в сравнение с останалите растителни храни.

6. Няма ден в годината, в който японците да не изпият чаша от любимия си зелен чай, който освен с другите си безспорни качества е и силен антиоксидант, потискащ растежа на раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани.

7. В Япония не са фенове на смесването на много продукти в едно ястие. Те се водят и от правилото: колкото по-малко съдове – толкова по-добре.

Храната почти никога не се украсява допълнително, което е още една гаранция за спазването на правилата за разделното хранене.

8. Японците ежедневно консумират големи количества пресни плодове и зеленчуци, зареждайки организма си с необходимите „живи“ витамини, минерали и микроелементи.

9. Порциите в Япония са малки. Съдовете им за храна са три пъти по-малки от тези, които ние използваме. Не стига, че купите за храна са минималистични, но те никога не се препълват, което е още една гаранция, че човек няма да преяде.

Нали знаете, че вашият стомах е голям колкото шепата ви. Точно с това количество може да се нахраните, останалото е човешка лакомия.

10. От деца японците се научават да ядат бавно, да сдъвкат храната добре, да се наслаждават на всяка хапка.

Източник: highviewart.com