Красиви и смислени Славейкови дни организираха за пореден път във Второ основно училище

В седмицата от 11 до 15 ноември във Второ основно училище „П.Р.Славейков” бе празнично. За поредна година  се проведоха  Славейковите празници, изпълнени с разнообразна и богата програма.Тази година училището отбелязва 62-години от  създаването си и  192-години от рождението на своя патрон.

Славейковите празници във II ОУ започнаха с беседа и презентация  за личността на Яворов, представени от  госпожа Делиана Начкова, уредник в къщата музей на поета в гр. Чирпан.

Седмокласниците научиха интересни факти за семейството, родния дом, творчеството и музите на един от най-нежните лирици в българската поезия. Интересна за аудиторията бе виртуалната разходка в Къщата-музейв Чирпан, информацията за личностите, докоснали се до житейските драми и творчески въжделения на талантливия поет  и родолюбец  Пейо Крачолов Яворов. От своя страна Милена Желязкова, директор на училището, призова  учениците да са достойни наследници на видния писател, общественик и будител.

В първия ден от Славейковата седмица във фоайето на Община Стара Загора бе открита изложба с ученически рисунки ,,Моето училище, моят патрон, моят град“. Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора сподели пред присъстващите ученици и преподаватели: „От рисунките Ви се вижда, колко обичате Вашето училище. Нарисували сте го в различни цветове, красиво, колкото искате да бъде. Поздравявам Ви за вашите умения и талант! Бъдете удовлетворени, че учите в едно от най- хубавите училища, бъдете горди с името на вашия патрон Петко Рачов Славейков!“

На 12 ноември шестокласниците се запознаха с рода на Славейков, с патриархалните традиции в семейството, с начина на обучение във възрожденското училище. Презентацията и беседата бяха изнесени от госпожа Маркова, представител на Славейковата къща в гр.Трявна.Тя връчи на учениците „Свидетелство за успешно завършване на обучение по взаимоучителната метода”. Атрактивни за всички бяха отличителни табелки за отличните и за непослушните, каквито са получавали учениците в миналото.

За да запознаят първокласниците с личността на Петко Славейков, учениците от клуба „Да си грамотен е модерно” с ръководител Неда Русева подготвиха презентация и рецитираха стихове от  писателя. Всички  ученици  получиха  листче с поговорки, събирани и записвани от фолклориста П.Р.Славейков. Първокласниците показаха, че са достойни наследници на будния Славейков дух, прочитайки народните мъдрости с помощта на по-големите ученици и на своите учители.

На 13 ноември  се проведе събитието „Дигитални работилници за ученици от начален етап“. Гости на мероприятието бяха господин Митко Пеев (старши експерт за обучение в начален етап в РУО-Стара Загора), ръководството на училището и учители от града.

Госпожа Рая Стефанова представи иновативни начини за съвременно обучение чрез игри. Дейностите, в които се включиха учениците от 3 „в“ клас, бяха специално създадени и посветени на патрона на Второ ОУ – Петко Рачов Славейков.

Вечерта в същия ден в РБ „Захарий Княжески” имаше литературно-музикална програма, на която артистичните славейковци представиха драматизация на емблематичната поема на Славейков „Изворът на белоногата”, бе представен филмът „Посланията на Славейков” , а Вокална формация „Славейчета” и Ния Нейкова поднесоха музикални поздрави.

Последните два дни от празничната седмица бе посветена на спорта- в зала „Иван Вазов” сили и спортен дух показаха футболните отбори на  II ОУ, V ОУ, IX ОУ и СУ „Иван Вазов”. Подкрепяни от силната ученическа агитка младите футболни надежди на II ОУ завоюваха първо място, второто място бе отредено на  V ОУ, трето място- на СУ „Иван Вазов”, а на четвърто място- IX ОУ.

Приятелската среща мач между футболния отбор момичета „Фуриите” на II ОУ и представителния отбор момичета от ФК ”Локомотив”-Стара Загора вдигна адреналина на публика и участници.

Във втората част от спортния празник се проведоха щафетни игри между представителни отбори на IV а,б,в,г,д класове. Първото място бе достойно заето от отбора на IV б клас с класен ръководител г-жа Михайлова.

Ученици от Второ ОУ бяха домакини  на вълнуваща и интересна среща със своите идоли от ФК „Берое” Мартин Камбуров и Душан Перниш.В презентация бяха представени звездните мигове на нападателя.

Футболните фенове от училището се докоснаха до чисто човешкия и спортсменски дух на победителите на футболния терен.

В рамките на Славейковите чествания бе  представено и поредното издание на училищния вестник „Искрици” и беше даден старт на Националния конкурс за творчество „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”, чиито организатори са Второ ОУ, РУО-Стара Загора и Община Стара Загора.