Фото изложба показва 100-летната Старозагорска театрална история

Фото изложба „Сто години професионален театър в Стара Загора“ се откри на 13 ноември 2019 г. на алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Върху 13 двустранни табла, в снимки и документи, хронологично са проследени събитията от първия протокол, с който се взема решение да се обяви конкурс за построяване на сграда за представления, до днешната трупа Драматичен театър „Гео Милев“ и най-новите му постановки.

Над 560 са артистите, чиито имена са вписани в столетната летопис. Десетки са режисьорите, сценографите, композиторите и художниците, сценичните работници, осветители и озвучители, майсторите в работилниците и пр. Над 700 са постановките, хиляди са представленията, стотици хиляди са посетителите.

Първите наченки на театрална дейност под ръководството на даскал Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г. Историята на Старозагорския театър е свързана с името на д-р Начо Планински, чието пристигане от Букурещ предизвиква творчески и културен подем в града. Той поставя първото театрално представление по пиесата на П. Р. Славейков – „Малакова“ на 18 април 1870 г. Премиерата се състои сред мъждивата светлина в салона на Главното девическо училище при черквата „Св. Богородица“, в кв. „Акарджа“. През антракта свири читалищният оркестър.

Първите членове на местния революционен комитет, организирани от Васил Левски, са и първите старозагорски актьори- Петър Иванов, Тачо Сяров, Христо Зафиров, Атанас Попгеоргиев, Пенчо Братов, Георги Хаджиилиев.

В репертоарната история на Старозагорския театър се вписват заглавията на „Многострадалната Геновева“ (1870), „Шарлатаните доктори“ (1871), „Крум Страшний“ (1871), „Райна Княгиня“, „Иванко“, „Хъшове“, „Кулата Нел“ (1881) и др. Театралният живот продължава и след Освобождението, като от 1900 г. представленията се организират от трупа към Дружество „Театър“, което през 1914 г. получава и нов театрален салон. Малко повече от четиридесет години след „Малакова“ (през 1916 г.) поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол.

Сезонът 1919/1920 полага началото на професионален театър в Стара Загора. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и Данчо Делчев, които развиват всестранна творческа дейност в града на липите. С тяхно участие на сцената се реализират „Емилия Галоти“, „Краят на Содом“, „Иванко“, „Майстори“, „Боряна“ и много други. При Дружество „Театър“ вече е сформирана полупрофесионална трупа. Артистите ще стават членове на учредения в София профсъюз на артистите в България.

През 1950 и 1954 г. театърът на два пъти е одържавен. Съществува като официален Общински театър с издръжка и щат от 1950 г., а от 1954 г. е със статут на Държавен драматичен театър с идването на първите възпитаници на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1954 до 1965 г. институцията се нарича Държавен народен театър град Стара Загора. От 1966 до 1969 г. носи името Драматичен театър. През 1970 г. с Указ No770 на Президиума на Народното събрание обнародван в Държавен вестник брой 40 /22.05.197 0 г. театърът е преименуван в Драматичен театър „Гео Милев”.

Радостен съм, че откриваме тази изложба, която е част от събитията за честването 100-годишнината на театъра, каза при откриването й директорът Ивелин Керанов.. Малко ме натъжи, защото тук видях моята младост и детството ми, с любими артисти, които вече не са между нас, но ще останат с нас благодарение и на изложби като тази и на спомена на старозагорските зрители.

Чудесно е, че виждаме на тези снимки и младите талантливи артисти в театъра, на които тепърва им предстои да се доказват и да завоюват любовта на публиката, дай Боже.

Много благодаря на хората, които бяха в основата на тази изложба Тенко Калайджиев, Мария Донева, Сия Петкова. Разбира се изложбата би била невъзможна без добронамерената щедра и усмихната помощ на Община Стара Загора, за което благодаря.

Надявам се, че всички които видят тези прекрасни кадри на миналото и настоящето, едни ще си спомнят, други ще пожелаят да влязат в днешния театър, за който твърдя, че е един от най-добрите в България.

Благодаря преди всичко на старозагорската публика, която през не леките години ни остави работоспособни и живи и с поглед в бъдещето“, каза директорът.

Най-после театърът трябваше да излезе на открито пред старозагорци със своята сериозна годишнина, каза в приветствието си зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.- Малко са театрите с такива постижения, с такова име в национален мащаб и с такава скромност.

Нека в следващите седмици и месеци наистина да се говори за Драматичен театър „Гео Милев“, защото много от старозагорци носталгично си спомняме какво е било, какво сме гледали. Постиженията са не само за актьорите, те са и за публиката най-вече.

Пожелавам на целия състав много дръзновение и ентусиазъм. Защото в днешно време сериозно изкуство, каквото прави „Драматичен театър „Гео Милев“ трудно се отглежда. Много е важно да има сериозно изкуство, защото то възпитава. Още веднъж на добър час на всички, а младите артисти да се гордеят, че работят тук“, пожела Иванка Сотирова.

Дългогодишният актьор д-р Нино Луканов не скри, че е щастлив, защото е участвал в подготовката за честването на 50-годишнината на театъра, на 75, на 90 и сега на 100-годишнината, с очакване за участие от всички присъстващи и на честване на 125-годишнината на театъра.

Наистина ДТ „Гео Милев“ сега е един от най-добрите в България, каза Нино Луканов.- Старозагорският театър винаги се е отличавал с ентусиазма на състава си. Всеки се е отдавал до последно, колкото му е дал Господ. Никой не се е щадил. И затова старозагорската публика е била винаги доволна. Като скромен служител на Мелпомена са минали поне три-четири поколения артисти и публика. Пожелавам на младите колеги да носят това служене на нашия театър и на най-близкото до човека изкуство достойно и да се гордеят, че са отдали част от себе си точно на този театър“, каза още Луканов.

В обществената памет на Стара Загора, в театралната летопис, завинаги ще останат със своята всеотдайност жреците в храма на Мелпомена – Дора Маркова, Вера Дикова, Христина Костадинова, Леда Тасева, Васил Попилиев, Михаил Марков, Веселин Савов, Бойо Боев и др.

След изключителните първи актьори за последните 30-40 години, идват нови и нови талантливи попълнения.

Днес Драматичен театър „Гео Милев” е неизменна част от културното наследство и традиции на Стара Загора, превърнал се е в една от духовните му емблеми и с достойно място в историята на българското театрално изкуство.

В 100-ния театрален сезон артистите на ДТ „Гео Милев“ са 23 души, а общо целият персонал е 46.

Кулминацията на честването ще бъде на 12 декември 2019 г. с представление на пиесата „Чичовци“, съобщи за Dolap.bg Ивелин Керанов. – Общо цялата година е юбилейна. Радвам се, че има транспаранти в целия град с отбелязване на годишнината. Изложбата е много красива. 100-годишнината ознаменуваме с това, че имаме 40% ръст на зрителските посещения“.

На събитието присъстваха още Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Диана Атанасова- началник на отдел „Култура“ в Общината, заместник областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, настоящи и бивши актьори в театъра, много граждани. 

Росица Ранчева