Стара Загора първа кани българите в чужбина да се завърнат у дома

На 12 ноември 2019 г. в зала „П.Р.Славейков“ Стара Загора, пилотно беше представена платформата Bulgaria wants you (България те иска), изпълнявана от Сдружение „ДНК“ (Движение за национална кауза”). Присъстваха представители на бизнеса в региона, различни местни и държавни институции, общински съветници и медии. Добре избраните абревиатури показват не само името на сдружението, но и същността на родолюбивото начинание и главната цел: Притежателите на ДНК – „българи“, да се завърнат в Родината, която ги иска, за да я има, за да стане по-добро място за живеене.

Платформата ще се опита да представи възможностите на напусналите страната да се завърнат . Тя ще стартира в началото на 2020 г. с показване най-напред на Стара Загора, като бързо развиващ се град, индустриален и културен център с прекрасен климат, с възможности за обучение, за детски градини и жилища, с места за отдих , спорт и релакс, на второ място по заплати в страната след София, със широки възможности за реализация на желаещите във всяко отношение.

Презентацията на проекта и на онлайн-платформата като най-съществена част от него направи телевизионният водещ Андрей Арнаудов. „Bulgaria wants you” популяризира България като място за живот, кариера, реализация и създаване на семейство. Предоставя актуална информация за качеството на живот и социалната среда по градове и региони. Създава връзка между бизнес и българи по света.

Тази платформа е насочена преди всичко към българите в чужбина. Тя представя България не само като възможност за работа, а и като начин за живот. Т.е. ще има подробна информация за всяко от представените населени места, за стандарта на живот, абсолютно всичко свързано с начин на живот – наеми, закупуване на жилище, цени на градски транспорт, таксита, театър, кино, търговски центрове, места за забавление и т.н. Абсолютно всичко, което трябва да знаят българите, които са напуснали страната, в т.ч. като битова престъпност, образование, спорт…Всичко, което е необходимо, за да вземат решение да се върнат.

„Започваме от Стара Загора, защото виждаме бързия темп на развитие в общината. Тя има висок за страната стандарт. Официалната статистика показва, че е втора на ниво на заплатите. Т.е. ще се даде добър пример. Впоследствие намерението на ДНК е да се покрие с информация за цялата страна“, каза Андреев.- В платформата ще има още обяви за работа , визитка за фирмите, административна помощ, която се оказва и пр.и пр.“ Той, като благодари за подкрепата на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров, както и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и нейния председател за региона инж.Стефан Шоселов.

Анкета на “Маркет линкс” сред живеещите в чужбина българи (от 700 хиляди до 1 милион на брой) сочи, че поне 35% от тях са готови да се върнат и да продължат живота и кариерата си у нас. Платформата ще им съдейства и улеснява в това. 69% от анкетираните са изразили желание да ползват такъв продукт. Полза ще имат и представяните общини, тъй като хората са капиталът на 21 век, а и имиджовата реклама за тях по света е от значение.

„Бизнесът приветства идеята българите да се завърнат от чужбина. Нашият град е атрактивен и перспективен за бизнеса“, каза председателят на КРИБ – Стара Загора Стефан Шоселов. Той допълни, че взаимодействието между институциите, бизнеса и образователните структури ще допринесе за привличане и създаване на кадри. Предстои в Тракийски университет създаване на четири инженерни специалности, сред които – и за IT специалисти.

Инж. Шоселов подчерта, че е належащо държавата да предприеме незабавно две стъпки: децентрализация на общините и промяна в образователната система. Бизнесът трябва да влезе в училищата и със завършване на средно образование учениците да имат солидна професия.

Андрей Арнаудов съобщи, че платформата започва да се реализира в момент, в който разликата между заминаващи (143 035) и завръщащи се (139 369) на година в България вече е намаляла до 3-4 хиляди души годишно, при 30 хиляди преди десетина години. Успешните примери за решаване на демографската криза по света са реализирани тъкмо чрез реемиграция, докато раждаемостта има по-малък относителен дял.

Показан беше и първият създаден видеоклип от серията визитки за големите градове, посветен на Стара Загора.

Росица Ранчева