„Гран При“ за Балетна школа „Па де Кре“ от Балканска танцова спартакиада

Балетна школа “Па де Кре” се представи отлично на престижната Балканска танцова спартакиада за купата „Търновска царица“ 2019, която се проведе в периода 8-10 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, Велико Търново. Проявата е част от календара на Българската федерация по спортни танцови дисциплини.

Малките балерини и балетисти от Стара Загора се завърнаха от старата ни столица с “Гран При” за класически балет, купа „Търновска царица”, както и с още много отличия, купи и медали в различните категории.
В оспорваната национална танцова надпревара представителите на “Па де Кре” завоюваха 11 първи места, 5 втори, едно трето място и две четвърти. Децата се състезаваха в стиловете „Класически балет” и „Характерни танци” в различните възрастови групи – деца до 9 г., деца 9-11 г. и юноши 12-15 г.
В категория „Соло” Тереза Донева, която беше най-малка в своята възрастова група, се справи отлично с конкуренцията и се окичи със златото в класическия балет. Вяра Манева и Маргарита Старчева също са със златни отличия в своите възрастови групи при характерните танци. На второ място със своите солови изпълнения се класираха Мари Петкова в класическия балет и Ралица Калайджиева при характерните танци.
Руското трио безапелационно грабна златния медал в характерните танци, а другото старозагорско трио в класическия балет при юношите е на второ място с танца от операта „Травиата”.
Със златен медал бе отличен квартета с танц „Пепеляшка” при децата до 9 години, а при юношите старозагорският класически квартет зае второто място в класацията.
Младите таланти са на призовите места и в категориите „Групи” и „Формации” . С първо място в класическия балет са дебютният танц на школата „Птици” и танц „Феи” при юношите, а при децата до 11г. – танц „Зима” и танц от операта „Аида”. В характерните танци на първо място са танците „Розобер” при юношите и „Тарантела” при децата, на второ място e танцът със саби при мини групите, а танц „Унгарки” е на трета позиция.
Малко не достигна на Жана Дякова и на дуета Кирчо Желязков и Вяра Манева да стъпят на почетната стълбичка. Те останаха четвърти в класирането.
Професионално международно жури оценяваше изпълненията по три компонента – техника на изпълнителя, композиция и хореография, сценично присъствие и визия. За пореден път освен талант и чудесна подготовка, децата показаха психическа устойчивост, дисциплина и сплотеност.

„Най-голямата победа е да превъзмогнеш себе си, собственото си притеснение и вълнение, за да покажеш най-доброто, на което си способен. Всички мои възпитаници са победители. Ние растем – с всяко участие, с всяко състезание. Това са нашите малки върхове и цели, до които достигаме с много труд, отдаденост и любов. Много съм горда от представянето ни. Освен „Гран При” в класическия балет и купа „Търновска царица”, ние спечелихме и квота за световното по балет през 2020 г., което ще се проведе през месец май в Палма де Майорка, Испания. С квотата за участие, ние получаваме и освобождаване на 50 % от групата ни от фестивалната такса за участие. Предстоят ни много участия през месец декември, в които ще покажем нови танци, с все по-сложни и атрактивни хореографии, нови умения и костюми. Пожелавам на моите деца да са здрави, да са все така всеотдайни и сплотени и заедно да вървим към нови постижения.“ – Кремена Костова, ръководител на „Па де Кре“

Текст: „Па де Кре“