Втори интересен ден от Славейковите дни във Второ основно училище

Любознателни шестокласници от Второ основно училище „П.Р.Славейков” днес с огромен интерес изгледаха два документални филма – за своя патрон и за рода на Славейковци. В актовата зала на училището във втория ден на Славейковите дни те се срещнаха и с Румяна Маркова от Славейкова Къща-музей в гр.Трявна. Лъчезарната дама им разказа за интересната метода на Петко Славейков, въведена в училището в Трявна. За „наказанията” с табелки, с които са окичвани и непослушните ученици, и отличниците – за тях табелката се е нарилача „кавалерия”. С такива табелки бяха окичени отличниците от школото – Рая /с табелка „Мъдър”/ и Стефан /с табелка „Покорен”/, а непослушните сегашни ученици, които се осмелиха да се обозначат с вдигане на ръка като такива – получиха табелки „Невнимателен” и „Немирен”.

„Музей Славейкова къща е построена в Трявна около 1850 г. Идвайки като учител в Трявна, Петко Славейков взема за съпруга дъщерята на един от известните тревненски чорбаджии Иванчо Райков – Ирина. « 1853 – 25 януари: венчахме учителя Петко и Ирина» – е записал в своя летопис поп Йовчо от Трявна. Семейството им се установява в малка наследствена къща в Горната махала на селището, където остава до 1876 г. Тук, под строгите грижи на майката, отрастват всички деца на Ирина и Петко Славейкови. Те са високообразовани и интелигентни личности в обществения и политически живот на България през втората половина на 19 и началото на 20 век: Иван Славейков – кмет на София през 1885 г., министър на просвещението в правителството на Петко Каравелов /от 20 февруари до 24 април 1901/, народен представител /IV-XI Обикновено народно събрание 1884 – 1901/; Христо Славейков – министър на правосъдието /1910 – 1911г./ и народен представител в продължение на 25 години, председател е на ХIV- тото Обикновено народно събрание /1908 – 1910/;  генерал от българската армия  – Рачо Славейков и разбира се един от най-великите поети на България, номиниран за Нобелова награда – Пенчо Славейков; Донка, Райко и Пенка Славейкови. Посещавайки къщата, ще усетите атмосферата на този български дом. „ – се казва в документалния филм, който изгледаха младите славейковци днес в Актовата зала на школото си.

Учениците от клуб „Да си грамотен е модерно” във Второ основно училище четоха и тълкуваха българските поговорки, старателно събирани от своя патрон – Петко Рачов Славейков – „Кой каквото прави, на себе си го прави”, „Парите здраве не купуват, а вземат”, „С търпение всичко се постига”, „Който хвърчи високо, ниско пада”, „По-добре сам, отколкото с лош човек”.

Още няколко интересни срещи в Актовата зала предстоят в Славейковите дни, които са прекрасна традиция за всички ученици на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”. И за целия град. Учениците му тачат с прояви не само своя патрон, а първия кмет на Стара Загора след Освобождението. Каква по-голяма гордост от това – такъв огромен творец да бъде начело на младия, току-що освободен град-герой на България?!!!

Уляна Кьосева