Стартира състезанието по история „Моята Родина“

За шести път ученици ще показват знания в Националното състезание „Моята Родина“, посветено на 135 години от Съединението на България. Това съобщи Любомир Любенов, председател на Управителния съвет на Педагогическа асоциация „Образование без граници“ и основен организатор. – Стартът на първия кръг е 20 ноември 2019 г. В него могат да участват училища, които имат възможност и желание да го организират дистанционно и да изпратят заявки на адрес competitions@abv.bg.

Въпросите за всяка от възрастовите групи са 20. Отговорите трябва да бъдат посочени за не повече от 40 минути, гласи регламентът на състезанието. Въпросите от тестовете за учениците от 2., 3. и 4. клас са съобразени с учебното съдържание по „Околен свят“, „Човекът и природата“ и „Човекът и общество“ за съответния клас, изучено към момента на съответния кръг. Учениците от 1. клас се включват от втория кръг. Въпросите от тестовете за участниците от 5. , 6. , 7. и 8.-12. клас ще бъдат съобразени с изученото по история на България с натрупване. От втория кръг, който стартира на 15 февруари 2020 г., във всички възрастови групи ще се включват и въпроси по темата „135 години от Съединението“ по материал, който ще получат всички училища – участници.

Финалът на най-добрите от двата дистанционни кръга ще се проведе в края на април – началото на май 2020 г., в Стара Загора.

Припомняме , че първите два финала се проведоха в гр. Казанлък под патронажа на кмета на общината Галина Стоянова. Следващите три финала бяха в Стара Загора под патронажа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Припомняме и имената на победителите от финалите: „Шампион на шампионите“ 2015 г.: Ангел Иванов, 4 клас, 1 СУ „Св.Седмочисленици“, гр.Търговище; 2016 г.: Мария Димитрова 6 клас, 2 ОУ, град Сандански; 2017 г. Мартин Кръстев, 3 клас, ОУ „Братя Миладинови“, гр.Бургас; 2018 г. Мелиса Мехмед, 3 клас, ОУ „Иван Вазов“, гр. Силистра и Дайлин Исакбашова, 5 клас, с. Върбина; 2019 г. Габриела Лилянова от 3 клас , СУ „Иван Вазов“ , гр. Плевен.

Учителите с най-много медалисти от финалите и с наградата на кмета на общината –домакин са: 2015 г.: Ася Трендафилова, СУ „Свети Седмочисленици”, гр. Търговище; 2016 г.: Веселина Чавдарова, учител от 1 ОУ „Иван Вазов” в гр. Свиленград; 2017 г.: Юлия Тимова, ППМГ „Св. Климент Охридски”, гр. Монтана 2018 г.: Станка Ненчева, СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен 2019 г.

Dolap.bg