Хиляди старозагорци се включиха в създаването на нова дъбова гора

Каузата Стара Загора да е най-зелен град в България обедини днес (9 ноември 2019 г.) хиляди граждани, които дойдоха на „Магарешка поляна“ над града, за да участват в създаването на нова дъбова гора на мястото на опожарената през 2007 година. Първата акция от кампанията „Да си отгледаме гора, засаждайки 10 000 дръвчета за един ден” стартира в 10.00 часа.

Млади и стари, се включиха в залесяването, след като преминаха инструктаж от Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите. Според Заяков трябва да се засадят 10 000 дъбови фиданки на 20 дка. Теренът бе разделен на бразди, а лесовъди обясняваха на доброволците технологията за засаждане.

„Моята идея е да ангажираме града в озеленяването и да подобрим горския фонд около Стара Загора. Всичко това е важно за чистотата на въздуха, който дишаме и това Стара Загора да става все по-зелена. Благодаря на всички, които са тук и подкрепят идеята. Залесяването ще е традиционно. Всяко година ще засаждаме по 10 000 дръвчета, за да си отгледаме заедно гора в покрайнините на нашия град. Сигурен съм, че доброволците ще стават все повече“, каза кметът Живко Тодоров.

Заедно с него из браздите тръгнаха и заместниците му, секретарят на Общината Делян Иванов, както и много служители на общинска администрация. Тук бяха и новият председател на Общинския съвет Мария Динева, както и много общински съветници. Представители на спортни клубове, обществени организации, фирми и институции, военни, както и много граждани също се включиха в благородната кауза.

Млади семейства обясняваха на децата си колко важно е да засадиш дърво, за да бъде въздухът по-чист и да подобрим света, в който живеем. С много ентусиазъм участниците в кампанията засаждаха фиданка след фиданка, следейки за стриктно спазване на технологията.

Община Стара Загора осигури безплатен транспорт за всички желаещи, които искат да допринесат за отглеждането на нова гора в района на „Дъбрава“. Първите автобуси тръгнаха в 9.00 часа от паркинга зад Драматичен театър „Гео Милев“ и ще се движат през половин час до 16.00 часа.

От „Мини Марица-изток” пък дариха 1 000 бутилки минерална вода за доброволците.

Росица Въльовска

Община Стара Загора