Стефан Георгиев от Хърватия е носител на Гранд При от Международния конкурс за тромпетисти

От 4 до 8 ноември 2019 г. в Стара Загора се проведе 10-то издание на Международния конкурс за млади тромпетисти . Участваха 37 състезатели от 13 държави, разделени в четири групи: Първа – до 13 г. ; Втора – от 14 до 18 г.;Трета – от 19 до 22 г. Четвърта – от 23 до 26 г. Българските участници бяха 4 – от Стара Загора, Пловдив и Бургас. Чуждестранните участници бяха от Русия, Армения, Азербайджан, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Северна Македония, Италия, Холандия, Германия и др.

Международното жури на конкурса беше председателствано от з.а. РСФСР проф. Андрей Иков– Русия – първи тромпетист на ,,Большой театър” и преподавател в Московската  консерватория,,Чайковски’’. Членове на журито бяха проф. Васо Ристов  от Северна Македония, преподавател в Скопския университет, дългогодишен първи тромпет на Македонската национална опера, а сега неин генерален директор , проф. Серджу Карстеа от Румъния, преподавател в Университета в Тимишоара, солист на националната опера –Тимишоара, проф. Игор Чецохо от Полша, бивш соло тромпет на Филхармонията във Вроцлав, професор в Музикалните академии във Вроцлав и Лодз и Светослав  Василев възпитаник на музикалното училище , ученик на  Пенчо Пенчев,а сега един от най-успешните преподаватели в Музикалното училище в Бургас, първи соло тромпет на Държавна опера Бургас, лауреат от Третия конкурс за тромпетисти –Стара Загора. Артистичен директор е Пенчо Пенчев, автор и организатор на конкурса.

След оспорвана битка журито присъди Гранд При на Стефан Георгиев от Хърватия.

При четвърта група първа награда е на Самодай Венце, Унгария и Даниел Брангов от Русия, трета награда за Корда Аурелио , Италия и Иван Беляев – Русия. При трета група са отредени три първи награди на Хаук Гургениан, Армения, Анвар Харимон, Азърбайджан и Марк Ковач-Унгария. Втора награда за Кристиян Канев – България. Две трети награди – Гарабед Казазян , България и Забир Алиев – Азърбайджан.

При втора група имаме отново три първи награди: на Георги Грозев – България, Радо – Михай Чебаура – Румъния и Асо Скарпелини- Италия. Втора награда на Саид Расулов от Азърбайджан и трета награда на Танас Яносей – Румъния.

При най-малките тромпетисти – първа група- първа награда получи Богдан Каталевич от Русия, София Гончарова, Русия. Втора награда на Тибор Райтарие от Хърватска, Лев Динда-Русия и Вероника Кантаревич – Хърватска и Денис Суворов- Украйна. Трета награда завоюваха Илия Полонески- Русия, Кирил Вересов-Русия, Алипаша Шахгалдиев-Азърбайджан, Тамериян Гафаров -Азърбайджан и Андрей Шилин – България.

Конкурсът традиционно завърши с концерт на лауреатите и на журито. Той се проведе в ново ремонтирания Културен център на Стара Загора с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

„Безкрайно ми е приятно, че тази вечер ние за първи път тук, на обновената зала в Културния център , ще изнесем симфоничен концерт. Това е своеобразно освещаване, откриване на залата, каза преди началото на концерта директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Искам да споделя, че тези, които правят църкви, училища и концертни зали, остават в историята. Нека да благодарим на Община Стара Загора за това, че инвестира нужните средства, за да може тази зала да придобие този вид.

Концертът тази вечер чертае 25 години от началото на конкурса за млади тромпетисти, който има своето 10-то издание. Искам да поканя Пенчо Пенчев, организаторът на този уникален за България конкурс за млади тромпетисти. Тъй като Държавна опера Стара Загора е рамо до рамо с провеждането на конкурса и отчита неговата актуалност и неговата значимост в картата на музикалните събития в България и в света, за мене е чест за подаря знакът на Старозагорската опера на Пенчо Пенчев.

Тромпетът ме свързва с огромен труд. За голямо мое разочарование, това не беше инструментът, който носеше агресията, която исках да вкарам в моята професия на оперен режисьор и затова се отказах от него през 1990 г. Но безкрайно съм щастлив, че този конкурс се провежда в Стара Загора, мястото където завърших Музикалното училище. Моята кариера започна в Софийска опера като тромпетист.

Господин Пенчев, за мене е чест да Ви връча отличието на нашата опера и да Ви пожелая поредни празнични концерти през годините напред в тази препълнена с почитатели зала“, каза Огнян Драганов.

Пенчо Пенчев благодари за вниманието:“Смятам, че не е малко за 25 години да се проведат 10 международни конкурса. Хубаво е, че много деца, преподаватели, колеги, жури се събираме в Стара Загора и една седмица можем да контактуваме, да обменяме репертоар, бъдещи планове в творческа и много приятна среда. Благодаря на моите колеги от НУМСИ „Христина Морфова“, които толкова години работят за конкурса. Благодаря на колегите от оркестъра на операта, които на всеки конкурс ни подкрепят. Благодаря за всичко!- каза Пенчо Пенчев.

Много красива музика беше изпълнена професионално. Концертът откри 8-годишният руснак Богдан Каталевич. След него свири носителят на Гранд При Стефан Георгиев, а след него- останалите носители на първа награда.

Проф. Игор Чецохо и оркестърът на Държавна опера направиха световна премиера на специално написаната творба за конкурса  от полския композитор Мирослав Гасиениеч „Поема“ за тромпет и симфоничен оркестър. На финала прозвуча „Bugler”s Holiday” от Андерсон със солисти журито.

Росица Ранчева