Графиката е любовта между черното и бялото – Национална изложба „Графичен форум“

От 1 до 16 ноември в Зала „Байер” може да разгледате Национална изложба„Графичен форум“. За трети път това културно пространство в Града на липите събира творци в областта на графиката от цялата страна. В тазгодишната изложба те са 40 на брой и представят 82 творби, трима са авторите от Стара Загора – Валентин Дончевски, Иван Арабаджиев, Петко Жеков. На откриването на изложбата  в Деня на будителите присъстваха Иванка Сотирова-Заместник кмет, Ангел Филипов – меценат и др. гости, приятели, художници от Стара Загора и страната.

С тази изложба пространството на Зала „Байер” е оживено от естетски произведения на творци с целенасочени и безкрайно фантазни търсения в областта на графиката. Тя оживява и в ефектни големи формати, в различни размери по-малки, поставени в рамки, без рамки, артистично, шеговито, фриволно…графика и графика, и графика, в различни изяви, но категорично на висота.

Трима са отличените автори в тазгодишното издание на изложбата – Румен Нечев /Пловдив/, Пламен Пенов /Плевен и Людмил Георгиев /София/. За първи път  се връчво награда „Млад автор” на Борис Иванов-Боби /Варна/. Наградата е самостоятелна изложба в Зала „Байер”! Похвална инициатива! Браво за идеята!

Журито на тазгодишната изложба е в състав – Наташа Ноева /изкуствовед/, Мария Духтева /график/, Катя Димова /уредник в Художествена галерия-Стара Загора/ и Милен Алагенски – председател на Съюза на българските художници-клон Стара Загора. Младо жури, но с амбиции, прецизност и естетика.

Милен Алагенски не скрива гордостта си, че тази Национална изложба в Стара Загора вече заема достойно място сред 5-тте национални форума на графиците в България. Освен Варна, Пазарджик и столицата, и Стара Загора е вече център на изкуството на тънкия рисунък в контраст „черно и бяло”. Всъщност отдавна в графиката присъстват и други цветове, но тя си остава изкуство на тънкия рисунък, на отпечатъка, на линиите и съвършенството им, издълбано прецизно с игла, на категоричността, на контраста, на мирното му съвместно съществуване в името на идеята, на нашепването, на взирането…Графиката не е стъписване, нашествие, завладяване от цветове, както е при живописта. Тя е медитация чрез линии и извивките им, нашепване на черното и бялото, взиране в кладенчова вода. Тя е кръгове, „начертани” от камъчето, полегато хвърлено в тиха вода.

„ В тази изложба има няколко поколения художници. Забелязва се голям диапазон от гледна точка на тема, сюжет, интерпретация, пластични стойности. Може да се видят както класически графични техники , така и графиката като обект, превръщайки се в инсталация.” – коментира изкуствоведът Наташа Ноева, член на журито на изложбата.

Можем само да ви насърчим да разгледате тази изложба, която е безспорно постижения за културния живот на Стара Загора.

Тя ни очарова с красотата на едно на външен вид „сурово” изкуство – със сурови, изсечени линии. И ни подготвя за красотата на цветовете, които ще нахлуят преди и по Коледа. Ще валят като снежинки навсякъде около нас.

Уляна Кьосева