Габриела Манова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев” в Стара Загора

В поетична столица на България се превърна Стара Загора в дните на тридесет и шестото издания на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”. Общо 93 млади дарования се бориха за статуетката „Златното яйце” и издаване на първа дебютна книга.

На тържествена церемония на 1 ноември 2019 г. в Регионалния исторически музей бяха наградени най-добрите стихоплетци. Организатори на конкурса са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”. Гости на церемонията бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора и Диана Атанасова, началник отдел „Култура” в Община Стара Загора.

Традиционно церемонията започна със стихотворението  „Жив съм” в изпълнение на автора му Веселин Ханчев.

Доц. Васил Видински представи стихосбирката „В печалния хан на дните” на Мартин Илиев, носител на Голямата награда от тридесет и петото издание на конкурса. Авторът пък разказа за основните теми и идеи в книгата и прочете знакови стихотворения в нея. 

Участниците в журито Мария Донева, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и трудно са определили най-добрите, защото цялостното представяне е било на високо ниво.

Голямата награда „Златно яйце”  и отпечатване на първа стихосбирка  бе присъдена на  24-годишната Габриела Манова от София, която м. г. спечели втора награда.

Йоана Николова на 19 г. от София взе второто място, а трета награда отиде при Стамена Дацева на 24 г . от Разград.

Поощрения получиха младите автори:

Йорданка Тодорова, 20 г., Пловдив

(Нищожно)

Петя Иванова, 17 г., Хасково

(*** Пластмасови кукли…)

Айлин Топлева, 24 г., Бургас

(*** когато вървиш не изглеждаш по-различен от другите…)

Преслав Търпанов, 17 г., Елена

(*** римите ги търся във всяка стая…)

Теодора Георгиева, 17 г., Силистра

(Дъга от въздишки)

Мила Рупчева, 17 г., София

(І. Contemplation – из цикъла “Кон”)

Николета Стефанова, 19 г., София

(Поколението на рака)

Катерина Василева, 18 г., Благоевград

(Призрак)

Венцислав Колев, 15 г., Велико Търново

(От какво е направен сънят?)

Бояна Веселинова Узунова, 18 г., Велико Търново

(*** Сърцето ми е в черупка до твоето…)

Октай Ахмедов, 17 г., с. Станянци, обл. Шумен

(Ябълката на раздора)

 

По-рано през деня в къща музей „Гео Милев” бе представена стихосбирката „Отмествам хоризонта”, в памет на Кольо Александров, лауреат на третото и четвъртото издания на конкурса (1986,1987 г.) 

На 2 ноември 2019 г. от 10.00 часа в къща музей „Гео Милев” ще се състои Поетическа работилница за участниците в конкурса с журито.

На 12 ноември в София, от 18.30 часа в книжарница „Гринуич” ще е Поетическата среща на участниците, наградените и журито в тридесет и петото издание на конкурса, традиционно организирана от НЧ „Бачо Киро-1945” София.

Росица Въльовска

Община Стара Загора