Учители, родители и деца от ДГ 66 „Детски рай“ съхраняват българския дух!

На 1-ви ноември, денят, в който се прекланяме пред книжовниците, просветителите и будители за национално самосъзнание, ние от ДГ 66 ,, Детски рай’ Стара Загора’ , запалваме искрата в нашите деца, за да носим и съхраняваме възрожденския дух на познанието, културата и ценностите.

Виден старозагорски духовник и общественик е Митрополит Методий Кусев. За нас той е създателят на Парк Аязмо. С много упорит труд дядо Методий успява да сбъдне „зелената си мечта“’ и да превърне голия баир в уникален природен парк. Той вярвал, че ако хората се разхождат и почиват сред красотата на природата, ще бъдат по- здрави и по- добри. Чистият въздух и красивата природа правят чудеса с човешките души. По- късно паркът е кръстен на неговото име, а ние го наричаме ,“зеленото сърце“’ на Стара Загора.

Децата от ДГ 66 ,,Детски рай’’ осъзнават своята роля като наследници на делото на Митрополит Метододий Кусев и неговия огромен принос към града. След първите уроци по родолюбие в любимия си ,,Детски рай’’, гордите старозагорчета от Подготвителна група 4 „Приказка без край“, проведоха уроци на открито сред зеленината на природата. Всички заедно засадихме атласки кедър в ни красивия парк. Едно посадено дърво, а всъщност посадено семенце българщина.

Благодарим на Иван Димитров Гроздев баща на Иван за предоставеното дърво, на г- н Димитър Марков Момчев баща на Ивалена и на г-н Пламен Желев Атанасов баща на Хриса, които отделиха от времето си, за да ни подкрепят в тази инициатива.

Минавайки занапред край кедъра, той винаги ще ни напомня за урока по родолюбие в навечерието на Деня на будителите.

Честит празник на всички учители и будители с принос към националното ни самосъзнание и стремеж към образование и книжовност!

Силвия Стоянова

Директор ДГ 66 ,,Детски рай’’