Стара Загора се поклони пред живота и делата на народните будители

В дъждовния ден на 1-ви ноември 2019 г. Стара Загора се събра пред паметника на Митрополит Методий Кусев, за да се поклони пред живота и делата на предците си възрожденци – будители за вяра, чест, достойнство, свобода и народни правдини. Към 11:00 часа, водени от Старозагорския митрополит Киприан и свещеничеството, откъм храм „Св. Теодор Тирон“ слязоха официални лица и много граждани, присъствали на заупокойна и панихида в памет ни Митрополит Методий, по повод 97 години от неговата кончина.

С водосвет за здраве, отслужен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, започна общоградското тържество. Както винаги, поучително и вдъхновяващо беше и неговото слово, в което се казва:

„Обични в господа, братя и сестри,

Светите отци казват,че няма истинско духовно израстване без памет за тези, които са ни научили на обич и вяра, без завета на нашите отци и майки и на нашите предци.

Днес ни събира празникът на народните будители. На този ден цялата наша родолюбива общественост ще почете паметта на хилядите наши събратя и сестри, знайни и незнайни, отдали живота си за бъднините на нашето Отечество.

Днес е празник на българския дух, възкресяващ нашето кръстоносно минало, запазващо културата ни, държащ будна народната ни съвест. В този ден изреждаме имената на светители, свещеномъченици, преподобни отци, възрожденци и просвещенци. Всички те, независимо от различните предизвикателства на времето, в което са живели, са изповядвали, че за да я има майка България е нужно пламък в сърцата на чадата им. Дедите ни са държали жив този огън със силата на вярата. Тази вяра е осмисляла делата им, носила им е сила, давала им е смисъл на всичките им трудове в полза на ближния.

Колко много примери за истинността на тези думи можем да дадем от родната ни история, от прекрасния ни престолен град Стара Загора. Само преди няколко седмици сведохме глава пред величието и себеотрицанието на нашите предци, съградили от руините почти напълно изпепеления ни град. Сторили са го веднага след Освобождението от османско иго в години на бедност и немание. С тази външна немотия те са имали нещо в изобилие и това е вярата. Тази топлеща вяра срещаме навсякъде по правите улици на Стара Загора и хилядолетното й минало. Тя тихо говори и за днес чествания първи старозагорски митрополит дядо Методий. „Я го правим за народа!“ – е казвал той. Нашият блажено починал митрополит, този величав духовен човек, преминава през много препятствия, търпи укори, клевети и обиди, но извървява своя път достолепно. Този път откриваме не само във величавите смърчове и вечно зелените борове на Аязмото и съградените с негово участие храмове, но и дръзновението му за народното съзиждане, оставено ни като завет за вечно пробуждане. Вярата е тази, с която можем да докоснем духа на дедите ни и силата на българското сърце, заложено у нас. Да осъзнаем, че не сме само частица, но достойна част от този изстрадал, но духовен великан български народ. Трябва да съхраняваме православната си вяра, чрез която ще имаме силата да обичаме ближния, рода си и майка България.

Поклон пред делото на нашите свети будители! Поклон пред силата и смелостта, преминали през горнилото на болката. Нека по техните молитви Божата благодат да пребъдва над Стара Загора, пред нашия български народ, над нашата прекрасна родина – сега и навеки! Амин!“ – каза в словото си митрополитът.

„България има два свети празника на духовността 24 – ти май и 1-ви ноември, каза в словото си Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора.- Днес е празникът, в който можем да се поклоним на всички онези стожери през вековете, онези многобройни герои, отвоювали свободата ни, създали книжнината ни. Днес е празникът, в който можем да кажем:“Дълбок поклон пред вас, просветители, затова че създавате любов към книгата, към литературата, към знанието , към всички днешни поколения.

Днес е празникът, в който ние тук в Стара Загора, трябва да отдадем заслужена почит към плеадата книжовници от поети и духовници, които правят градът ни един от най-значимите. Едва ли има други градове, които могат да се родеят с такива имена като Христина Морфова, Анастасия Тошева, даскал Атанасов, дори Левски, който е пребивавал тук. Но Стара Загора има своето свято място, за да се поклони на този ден – мястото пред паметника на Митрополит Методий Кусев – едно от знамената в българската духовност, модел за всички бъдни поколения.

Уважаеми митрополит Киприан, позволете да се обърна към Вас с благодарност за това, което правите. За тази заедност, която създавате, за поведението, което се стремите да наложим на младите хора. Току що видяхме как това дава своите плодове. Сигурна съм, че ще пребъде във времето напред. Затова съвсем отговорно благодаря на всички присъстващи като истински будители на днешния ден.

Честит празник, старозагорски будители!“- каза в заключение Иванка Сотирова.

В програмата участваха Общински духов оркестър с диригент Тенчо Желев; Митрополитският хор при храм „Св. Николай“ с диригент Мария Колева; Децата от Театрално студио „Движение“ с ръководител Светла Тодорова към НЧ „Св.Климент Охридски“, които представиха част от своя спектакъл „Корените в мен“, посветен на светлия празник; Вокална „Славейчета“ при ДГ No35 „Свобода“.

Водеща на събитието беше актрисата от ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова.

Пред паметника на Митрополит Методий бяха положени венци от името на Старозагорската митрополия, от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, от организации и граждани.

Росица Ранчева