Почина Венелин Кръстев – хореограф, основател на Ансамбъл „Загорче“

След дълго боледуване почина Венелин Кръстев, основател , директор и главен художествен ръководител на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорче“ – една от най-красивите визитки на Стара Загора.

Венелин Кръстев е роден на 31 август 1953 г. в Стара Загора. Има две полувисши образования за строителен техник и хореограф и висше по психология. Директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Загорче“ е от създаването му преди 42 г. За всички тези години през различните формации на трупата са преминали хиляди деца докосвайки се до красотата на българското фолклорно богатство.

С Венелин Кръстев Стара Загора изгуби един ярък талант, самобитен, оригинален. Той поставяше танци, в които големи и малки от ансамбъла, музиканти, певци и танцьори бяха заедно, бяха съзаклятници на сцената и извън нея. Детската енергия беше гориво за безкрайното въображение на Венко.

Танците на „Загорче“, които той постави,  са не просто пресътворен фолклор. Те са висока класа танцов театър – игра, закачка, веселие, модерност, послания, красота, енергия, завихряне, страст…Страст! Неподражаем е стилът на „Загорче“!

Философът Венелин Кръстев имаше най-голяма „вина“ за това. Увлечени в неговата креативност като във вихър бяха всички деца и юноше на сцената! И Венелин беше винаги до тях – вечно някъде близо или зад кулисите, с огромния тъпан. Той не просто отмерваше такта, той сякаш движеше общото дихание на всички участници, събираше енергията им в общо, светещо кълбо…Публиката беше винаги опиянена от тази масова магия, на тези отдадени деца на сцената!

От Долап.бг вярваме, че в по-хубавия, в другия свят, Венко ще бъде същият мъдрец, бохем, философ, хореограф. Вероятно си го взеха на небето, защото има нужда от хореограф за небесния детски фолклорен състав.

На Земята Венко водеше загорчетата от невръстни из цяла Европа.

 Къде ли ще показва на небето успехите на небесните деца? Вероятно в други Галактики и Вселени!

Вероятно…

Тук, на Земята, мястото му дали ще може да заеме друг – с такава пълнота и цветност?!!!

Дали?!!!….

СВЕТЪЛ ПЪТ НАГОРЕ, приятелю!

Поклонението ще бъде в неделя, 3 ноември, в 11 часа в залата на „Загорче“.

Припомняме едно от интервютата на Венелин Кръстев пред нашата медия: https://dolap.bg/2017/05/19/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0/