В събота е Задушница. Да почетем покойниците си!

На 2 ноември 2019 г. е Задушница. В различните краища на България е известна като Арахангелова задушница, Войнишка задушница, Мъжка задушница, Голяма задушница.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. На този ден посещаваме църквата, за да се помолим на Господ Бог за душите на нашите починали близки. Посещаваме гробовете им, за да отдадем почит към тях и да покажем, че не сме ги забравили. Нашите близки живеят в спомените ни за тях. Православната църква я отбелязва в първата събота на месец ноември, сега на 2 ноември, със специално богослужение – литургия за упокой и обща панахида. Тя предхожда големия празник на св. Архангел Михаил, който винаги е на 8 ноември.

На Задушница живите близки посещават гробовете на своите покойници, за да ги почистят, подредят, да занесат цветя, храна, вино, да ги прикадят с тамян и да запалят свещи.

По наложена традиция, на Задушница се ходи в петък след обяд или в събота. Християните гледат до обяд да обиколят гробовете на близките си.

В събота не се пости (всяка среда и петък са постни дни за християните). Можете да приготвите или купите всякакви храни за подаване. Когато раздавате от храната казвате „Вземете за Бог да прости …” и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само „Бог да прости!”.

Когато на Задушница се ходи на гробища, не се поздравява с „Добър ден!“ или със „Здравей!“ Казва се вместо поздрав „Бог да прости!” и се отговаря „Бог да прости!”.

От мерки за хигиена, най-добре е да се подават готови пакетирани единични бройки храни – вафли, бонбони, дребни десерти, плодове.

Който има време у дома може да подготви голяма подавка, в която слага хляб, жито, маслина, бонбон, курабийки, ябълка или круша. Всичко това се нарежда в кесийки или в ПВЦ кутийки.

Не забравяйте да оставите от храната и на самия гроб! Да прелеете с вино и вода!

Ако нямате възможност да отидете на гробищата, тогава в някой храм поръчайте суха литургия за вашите близки.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Задушница, както на всеки голям празник, не се върши домакинска работа – пране, чистене, шиене, плетене, подстригване и други. Само се приготвя храна.

Както всяка година и тази, Общинската фирма „Автобусни и тролейбусни превози“ Стара Загора ще осигури ускорен трафик към Гробищния парк от 6:30 до 14:00ч.

Както всяка година и тази, от 9:00 ч. в центъра на гробищния парк Общинският духов оркестър ще свири заупокойна музика.

Рождественските заговезни са на 14 ноември. Началото на Рождественския пост е на 15 ноември 2019 г.

Dolap.bg